Samtidig varsler statsministeren at tiden er inne for å modernisere Utenriksdepartementet.

– Så stor som katastrofen ble – og den vokste i omfang – kan vi i ettertid si at vi burde sendt flere folk, og at vi burde gjort det raskere, sier Bondevik til VG.

Han viser til at det var rundt 15 medarbeidere på ambassaden i Bangkok da monsterbølgen slo inn med sine ødeleggelser. Flere av ambassadens ansatte var på ferie.

– UD sendte umiddelbart noen folk, pluss noe helsepersonell. Men i ettertid burde det vært flere. Det er helt klart ting vi kunne gjort noe annerledes, sier Bondevik.

Kritisk til UD

VG kjenner til at man sentralt i regjeringskvartalet har vært bekymret for hvordan Utenriksdepartementet – med utenriksminister Jan Petersen (H) og utenriksråd Bjarne Lindstrøm i spissen – har håndtert krisen. Ikke minst har man vært kritisk til UDs evne til å reagere raskt og ubyråkratisk.

Internt i regjeringsledelsen er Bondevik og Co. krystallklar på at de fikk lite, og for dårlig, informasjon om katastrofens omfang de to første døgnene fra sine folk i Thailand.

Like fullt mener flere både i regjeringssystemet og UD at det kunne vært gjort mer – selv på grunnlag av den informasjonen man hadde.

Bondevik vil ikke foregripe evalueringen av UDs katastrofejobbing, men han er ikke i tvil om at det må bli mer oppdatert.

Et mer moderne UD

– Vi trenger helt sikkert et mer moderne UD, men jeg vil ikke si mer om dette for ikke å gå inn på utenriksministerens konstitusjonelle ansvarsområde. Petersen har selv varslet en gjennomgang av UD ut fra erfaringene med denne katastrofen, sier Bondevik.

– Hvorfor avbrøt du ikke juleferien i Molde med en gang du fikk vite om katastrofen?

– Det er en avsporing av debatten. Jeg var fullt ut operativ og arbeidet. Ingen må tro at jeg hvilte ut. Jeg hadde jevnlig kontakt med mine medarbeidere, og de to departementsrådene jobbet tett sammen. Det var først på kvelden 2. juledag at vi fikk de første meldingene om omkomne, sier Bondevik.

Bondevik frykter at så mange som 1000 nordmenn kan ha mistet livet i naturkatastrofen. Foto: SCANPIX