En svensk forretningsmann som var etterlyst for svindel, ville lure seg unna ved å bli ført opp på listen over savnede etter bølgetragedien i Asia.

– Folk som gjør slikt, eier ikke moral, sier en polititalsmann til avisen Aftonbladet.

Den 32 år gamle mannen var direktør i et selskap som forsynte kinoene i Jönköping 300 kilometer sørvest for Stockholm med popcorn. Han og broren, som var med i ledergruppen i storselskapet Svensk Filmindustri, er mistenkt for underslag av vel ti millioner kroner.

Brødrenes «hvitvasking» av penger, tvilsomme bokføring og forfalskning av fakturaer ble oppdaget av svenske skatterevisorer i løpet av en to år lang undersøkelse. I november i fjor ble de to brødrene og fire andre menn tiltalt for bedrageri, skrev Aftonbladet i dag.

I desember ble det utstedt arrestordre mot popcorndirektøren, som noen uker før hadde gått under jorden. Så kom romjulen og bølgekatastrofen i Asia, direktørens søster meldte ham savnet og navnet hans dukket opp på de offisielle listene over svenske savnede.

Påtalemyndigheten og politiet er imidlertid overbeviste om at mannen er i live, og at han har forsøkt å utnytte tsunamitragedien til å slippe straff. Ifølge avisen Dala-Kuriren skal et kjent medlem av det kriminelle miljøet i byen Falun ha sørget for å «forsvinne» på samme måte.