21 personer ble drept da en bilbombe gikk av utenfor en kristen kirke i byen like etter midnatt. 24 personer ble i tillegg såret i terroraksjonen, ifølge NTB.

- Det som er skjedd er forferdelig ubehagelig, sier Eir Inderhaug på telefon fra hotellrommet i Kairo.

Stygg bombe

Den norske operasangeren er i Egypt for å holde to nyttårskonserter sammen med Kairo symfoniorkester, en i hovedstaden Kairo nyttårsaften og den andre i Alexandria 1. nyttårsdag.

Etter konserten nyttårsaften planla hun egentlig å reise de 20 milene fra Kairo til Alexandria samme kveld.

- Jeg ombestemte meg heldigvis. Jeg foretrekker å våkne i byen jeg skal synge samme dag, men ble anbefalt å bli i Kairo da hotellet her var bedre, sier hun.

- Det hadde helt sikkert gått fint å reise til Alexandria, men det var en stygg bombe. Man tenker sitt, legger hun til.

Konflikter

Eksplosjonen skjedde kort tid etter midnatt nyttårsaften, samtidig som kirkegjengerne var i ferd med å forlate kirken i bydelen Sidi Beshr i havnebyen Alexandria. Den koptisk kristne menigheten hadde vært samlet til midnattsmesse.

- Det er lite kriminalitet her, men en del konflikter mellom muslimer og kristne i Egypt, sier Inderhaug.

Omkring 10 prosent av befolkningen i Egypt er kristne, mens flertallet av de 79 millioner innbyggerne er muslimer. De siste månedene har religiøse motsetninger ført til sammenstøt mellom demonstranter og politi i landet.

Må holde lav profil

På grunn av den anspente situasjonen og frykt for hevnaksjoner har Eir Inderhaug fått anbefalinger om å holde seg mest mulig innendørs i dag. Først i morgen flyr hun hjem til Norge.

- Det er betent her nede, med mye opprør og steinkasting. Jeg må holde en lav profil og unngå åpne markeder. Jeg kan gå på museum, da de er strengt bevoktet, sier hun.

Hun synes det var en helt riktig beslutning å avlyse nyttårskonserten i Alexandria.

- Selvfølgelig må man avlyse. Mange er drept og det er svært usikkert i byen, da må det kanselleres, mener hun.

Mistenker Al-Qaida

Etterforskningen så langt tyder på at det var en bilbombe som eksploderte, opplyser innenriksdepartementet. Al-Qaida i Irak har tidligere truet med å gjennomføre angrep i Egypt, noe som har ført til at vaktholdet ved kirkene i landet er blitt skjerpet.

Det statlige nyhetsbyrået MENA opplyser at Egypts muslimske president Hosni Mubarak ble holdt orientert om utviklingen i saken i hele natt. Mubarak ber i en uttalelse om at kristne og muslimer må stå sammen i kampen mot terrorisme.

Kameel Sadeeq i den koptiske menigheten i Alexandria mener eksplosjonen har al-Qaida-kjennetegn.

– Folk gikk inn i kirken for å be til Gud, men endte opp som istykkerrevne kroppsdeler. Denne massakren har al-Qaidas kjennetegn og følger det samme mønsteret som al-Qaida har benyttet i andre land, sier Sadeeq, ifølge NTB.

Måtte fjerne sangtittel

Eir Inderhaug beskriver sitt møte med Egypt som et kultursjokk.

- Jeg tenker hvor trygge og frie vi er i Norge, sier Inderhaug og nevner flere eksempler på sitt møte med den muslimske kulturen.

- Mange i operahuset her er muslimer. De har en annen måte å tenke, blant annet i valg av repertoar. Jeg kan ikke synge hva som helst, det er ord som ikke må nevnes. For eksempel synger jeg «Glitter and Be Gay» av Leonard Bernstein. Her måtte jeg endre ord og kutte tittelen, fordi de forbinder gay-ordet med noe annet enn det også kan bety: Nemlig glad.

Kultursjokk

Inderhaug har også jobbet med ballettdansere som har gjort dramatiske valg.

- Operahuset er bygd på vestlige tradisjoner. Det er ikke lett for jenter her å bli ballettdansere. Noen må bryte med familien, da de blir stemplet som horer fordi de har utringning og lar gutter ta på dem, forklarer Inderhaug.

- Det er et kultursjokk faktisk å være her, og Egypt er ikke det verste muslimske landet. Jeg tenkte å ta med mine to barn på ett og tre år på reisen hit. På grunn av det som er skjedd, er jeg glad for at jeg ikke gjorde det, avslutter hun.

PS! Eir Inderhaug opptrer i Trondheim 12. januar sammen med Trondheim symfoniorkester.

Eir Inderhaug er i Egypt for å holde to nyttårskonserter sammen med Kairo symfoniorkester. Foto: Glen Musk