Oslo: Parlamentsgruppen møttes mandag kveld. Under møtet ble det slått fast at det er grunnlag for å stemme over mistillitsforslaget, melder BBC og The Guardian.

Avstemningen finner sted tirsdag mellom klokken 10 og 16. Stemmegivningen skal være hemmelig. Deretter må en utfordrer få støtte fra minst 20 prosent av Labours parlamentsmedlemmer for å utløse nytt ledervalg i partiet.

Utenfor Parlamentet hadde en stor folkemengde møtt opp for å vise sin støtte til Corbyn.

Full krise

Det er full krise i britiske Labour etter EU-avstemningen. Stadig flere av partiets representanter i Parlamentet mener lederen Jeremy Corbyn må trekke seg.

Minst 20 medlemmer av Corbyns skyggeregjering – partiets viktigste talspersoner i Parlamentet – trakk seg fra sine poster gjennom helgen og mandag. Av dem som var medlem før helgen, var færre enn halvparten igjen.

Nestleder Tom Watson har sagt rett ut til Corbyn at han ikke lenger har noen autoritet i parlamentsgruppa, ifølge en kilde i partiet som BBC har snakket med.

– Selvdestruksjon

Flere av de nå avgåtte skyggeministrene mener Watson midlertidig bør overta som partileder.

Men førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo har liten tro på at Corbyn vil trekke seg frivillig.

– Så langt tyder alt på at Corbyn vil fortsette inntil han eventuelt rives ned fra podiet. Dette er selvdestruksjon av verste merke, sier han til NTB.

Bratberg peker på at begge de store britiske partiene, Labour og De konservative, i praksis er uten effektiv ledelse i øyeblikket. Tory-leder og statsminister David Cameron kunngjorde fredag sin avgang etter nederlaget i den britiske EU-avstemningen.

Nekter å gi seg

67 år gamle Corbyn, som overraskende ble valgt til ny Labour-leder i fjor, utnevnte mandag nye medlemmer til skyggeregjeringen for å erstatte skyggeministrene som hadde trukket seg dagen før. Siden har enda flere vendt ham ryggen.

Labour-lederen beskyldes for å ha sviktet i valgkampen fram mot EU-avstemningen. Han stilte seg på bli-siden, men anklages for å ha opptrådt passivt og dermed ha bidratt til at EU-tilhengerne tapte.

Bratberg mener krisen i Labour kan bli svært alvorlig for partiet. I verste fall kan det ende i full splittelse.

– Konflikten er i ferd med å knekke partiet. Tonen er i øyeblikket ganske uforsonlig mellom venstreorienterte aktivister som støtter Corbyn, og de som støtter en mer pragmatisk og sentrumsorientert linje. Denne siste gruppa sluttet aldri helhjertet opp om Corbyn, men hans lunkne engasjement i EU-saken har fått flere av dem til åpent å kreve et nytt lederskap.

Mulige kandidater

På grasrota og i fagbevegelsen har Corbyn fremdeles bred støtte.

Labour-lederen sier selv at han ikke vil svikte de over 250.000 partimedlemmene som ga ham tillit da han ble valgt. Presser parlamentsgruppa fram et nytt ledervalg, lover Corbyn å stille som kandidat.

For 67-åringen er det en fordel at det foreløpig er vanskelig å få øye på opplagte konkurrenter til jobben som partileder. Parlamentsrepresentant og tidligere major Dan Jarvis blir likevel trukket fram som en mulig kandidat.

Det samme gjør John McDonnell, som i likhet med Corbyn tilhører partiets venstreside og er finansminister i skyggeregjeringen.

foto
Labour-leder Jeremy Corbyn. Foto: Reuters/ NTB scanpix