OSLO: Valget er først på mandag, men flere av de ikke-sosialistiske partitoppene er i full sving med å blinke seg ut statsrådsjobber.

Torsdag kveld fortalte KrFs Knut Arild Hareide NRK at han gjerne vil ta jobben som ny arbeids- og sosialminister. Venstres Trine Skei Grande fortalte kanalen at det mest meningsfylte jobben hun kan tenke seg i en ny regjering er jobben til Kristin Halvorsen - kunnskapsminister.

Sier ja...

Også Frps nestleder Per Sandberg har tenkt på saken. Men han tar ikke statsrådsjobb vilkårsløst.

- Jeg får mange klapp på skuldra fra næringslivsfolk og Høyrevelgere når jeg reiser rundt nå i valgkampen. De vil ha meg inn i jobben som samferdselsminister. Den jobben kan jeg godt ta. Men jeg har tre krav som må være oppfylt, sier Sandberg til Adresseavisen.

... på vilkår

Sandberg og Frp har den siste uken rettet harde angrep mot Høyre i sin valgkamp - og gjort det klart at det ikke kommer på tale å gå inn i en regjering for å administrere Høyres politikk.

- Frp trenger flere blanke seiere. Dersom jeg skal gå på en jobb som samferdselsminister, må jeg få gjennomslag i tre helt konkrete tre krav, sier Sandberg.

Oljepenger til vei

Sandberg krever:

* Eget infrastrukturfond.

* Statens vegvesen gjøres om til et infrastrukturselskap etter modell av Avinor - og tilføres årlig 2 milliarder kroner som kan betjene 20 milliarder kroner årlige låneopptak.

* En forpliktende nedtrappingsplan for bompengebruken i Norge.

Lover konkurranse

Høyres samferdselspolitiske talsmann, Trond Helleland, vil i første omgang ikke blande seg i statsrådskabelen til sjefen Erna Solberg.

- Litt tidlig å starte forhandlinger, selv i Adresseavisen. Men kravene i seg selv, er ikke vanskelige å snakke med Frp om, sier Helleland.

Han viser til at krav nummer en, infrastrukturfond, er likt Høyres ønske om et eget vedlikeholdsfond for veiene. Også Høyre vil gjøre om Statens Vegvesen, ikke ulikt Frps Avinor-modell. Bom-kravet sitter lenger inne, i følge Helleland.

- Men Sandbergs krav om en nedtrappingsplan er jo det en modering av Frps primærstandpunkt om at alle bommene må bort over natten, påpeker Helleland - som ønsker Sandberg lykke til å jobbjakten.

- Men han vil altså få konkurranse. Fra meg, ler Helleland.