– Det blir veldig, veldig rotete det her, konstaterte statsminister Mette Frederiksen under partilederdebatten i Publicistklubben onsdag.

Hennes parti Socialdemokratiet gjorde et veldig godt valg og sitter på egen hånd med 50 av de 90 mandatene som skal til for å danne regjering. Likevel har hun en vanskelig utgangsposisjon med sitt løfte om å danne en bred samlingsregjering.

Det er et løfte Frederiksen holder fast på, til tross for at hennes røde blokk fikk et knapt flertall i valget.

Dronningrunde

– Ikke bare har hun gjort et veldig godt valg med sitt eget parti. Hun er også i en fantastisk sterk forhandlingsposisjon, sier Altingets kommentator Erik Holstein onsdag.

– Det er fordi hun har et eget flertall å falle tilbake på dersom muligheten for å danne en samlingsregjering ikke fører noen vei, fortsetter han.

Han tror det mest sannsynlige er en regjering bestående av Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Andre kommentatorer og valgforskere nøyer seg med å konstatere at det blir svært vanskelig å danne regjering.

Onsdag ettermiddag skal partilederne gjennomføre en såkalt dronningrunde, et innledende steg der de forteller dronning Margrethe hvordan de ser for seg at en regjering kan se ut.

Frustrasjon over Færøyene og Grønland

Flertallet til rød blokk baserer seg på tre mandater fra Færøyene og Grønland. Det har skapt irritasjon i både blå blokk og hos sentrumspartiet Moderaterne.

– Det er tankevekkende at danskene har sagt at de vil ha mulighet for å få en annen statsminister. Nordatlanteren må gjøre opp med seg selv om de vil avgjøre hvem som skal være statsminister i Danmark, sa Konservative Folkepartis leder Søren Pape Poulsen før debatten i Publicistklubben.

Moderaternes leder Lars Løkke Rasmussen har antakelig mistet muligheten til å være på vippen takket være de tre mandatene fra Nordatlanteren.

– Hvis du ser på Danmark, ikke hele riket, men kun Danmark, så er det ikke rødt flertall, konstaterte en oppgitt Løkke på valgnatten.

Den nyvalgte færøyske sosialdemokraten Sjúrður Skaale lover heller ikke betingelsesløs støtte til rød blokk, skriver han på Facebook.

Store endringer i partilandskapet

Tallenes tale viser uansett at dette var et valg som førte til store endringer i det danske partilandskapet. TV 2s politiske redaktør Hans Redder sa valgkvelden at han mener det kan kalles et jordskredsvalg. Socialdemokratiet gjorde sitt beste valg på 21 år.

For Venstre ender tre år med store splittelser med nær halvering av partiets folketingsgruppe, og et fall på 10 prosentpoeng i oppslutningen. Venstre blir likevel nest størst med drøyt 13 prosent av stemmene.

De to nye partiene Moderaterne og Danmarksdemokraterne, som begge er dannet av tidligere Venstre-topper, ble valgets store vinnere. Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens Moderaterne får 16 mandater og blir tredje størst i det nye Folketinget.

Der lover han å kjempe videre for en samlingsregjering. En liten strek i regningen er det imidlertid at rød blokk endte med et knapt flertall, slik at Moderaterne ikke lenger kommer direkte på vippen.

Liberal Alliance vant stort blant unge

Danmarksdemokraterne, som ble stiftet for bare noen måneder siden og ikke har lagt fram et partiprogram, ender med 14 mandater. Det er mye takket være framgang i Distrikts-Danmark. Dermed sitter de to nye partiene med til sammen 30 mandater og drøyt 17 prosent av stemmene.

En annen av valgets store vinnere var Liberal Alliance, som går fram med 5,6 prosentpoeng. Partiet ble nær utradert etter valget i 2019. Men med stor framgang særlig blant unge velgere lander partiet nå på 7,9 prosent og 14 mandater.

Mindre framganger ble det også for det blå partiet Nye Borgerlige og for de røde partiene Socialistisk Folkeparti og Alternativet. Sistnevnte har også opplevd store splittelser under perioden, og var også nederlagsdømt foran valget.

Store tapere

Det største fallet sammenlignet med meningsmålingene står Konservative Folkeparti for. Etter en periode som det største blå partiet på meningsmålingene tidligere i år, meldte partileder Søren Pape Poulsen seg som statsministerkandidat.

Det ble en kaotisk valgkamp med store avsløringer rundt Papes privatliv og kritikk mot partiets skatte- og velferdspolitikk. Partiet endte dermed med et av sine dårligste valg i historien – knappe 5,5 prosent oppslutning.

Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er sammen med Venstre valgets to største tapere. De Radikales ultimatum til Mette Frederiksen sørget for at valget ble utskrevet, men partiet endte istedenfor med mer enn en halvering av stemmetallet og det verste valget i sin historie.

Dansk Folkeparti overlevde

Partileder Sofie Carsten Nielsen ville imidlertid ikke love at hun slutter seg til rød blokk og støtter opp om Mette Frederiksen, slik partiet pleier. Så de Radikales sju mandater kan fortsatt spille en nøkkelrolle. Carsten Nielsen selv varslet onsdag sin avgang som partileder, fordi det er uklart om hun selv kommer inn i Folketinget.

For Dansk Folkeparti var det kamp mot sperregrensen på 2 prosent gjennom valgkampen. Partiet som fikk hele 21 prosent i 2015, berget imidlertid 2,7 prosent av stemmene og blir fortsatt representert på Folketinget. Også DF har hatt en svært splittende periode med mange avhoppere. På rød side har også Enhedslisten falt noe.