Den trønderske kapteinen på et utenlandskregistrert - men norskeid skip, så ingen mulighet til å hente opp de ni likene som fløt i sjøen.

Det var under overfart til Singapore sist fredag at skipet passerte flere døde mennesker i sjøen åtte timer vest for Sumatra. Av de til sammen ni likene var det flere barn.

Manglet kjølerom

Kapteinen forteller at han vurderte å plukke opp likene, men menneskene var i en slik forfatning etter 14 dager i sjøen at han mente dette ikke ville være mulig. Skipet hadde heller ikke annet kjølerom enn det de brukte til mat.

Mannskapet følte det både ekkelt og sjokkerende å møte lik så langt ute til havs. De var ikke i tvil om at menneskene var ofre etter flodbølgekatastrofen i området. Kapteinen følte også et moralsk dilemma ved å forlate likene i sjøen. Han varslet også rederiet om avgjørelsen.

- Fulgte regelverket

Norges Rederiforbund mener kapteinen gjorde det eneste riktige. Dette er første gang forbundet hører om norske skip som har oppdaget lik i havet etter katastrofen i Asia.

- Skip har plikt til å bistå nødstilte slik vi så under Tampa-saken for noen år siden. Vi kan imidlertid ikke se at det finnes noe regelverk som krever tilsvarende bistand når de finner lik i sjøen, sier informasjonsdirektør Marit Ytreeide i Norges Rederiforbund.

Ytreeide mener det vil være naturlig å melde fra om funnene til en lokal redningssentral slik at andre eventuelt kan plukke opp likene.

Ikke enkelt

- Det er ingen enkel sak å begynne å hente opp lik som har ligget i sjøen så lenge. Det beste er kanskje å overlate dette til eksperter. Saken stiller seg nok annerledes dersom det hadde vært tvil om de livløse kroppene i sjøen var i live.

Heller ikke Norsk Sjømannsforbund kan med sikkerhet si hva som burde vært gjort i dette tilfellet. Informasjonsansvarlig Morten Øen mener skip normalt sett må prøve å plukke opp mennesker av sjøen selv om de er omkommet.

- Men vi ser i internasjonal skipsfart at marginene er svært små, og at enkelte skip kanskje kvier seg for å stoppe under slike omstendigheter.

Aech-provinsen ble hard tammet av flodbølgen. Et norsk skip observerte mange flytende lik i området. Foto: Scanpix