Foto: SCANPIX

Statsråden har vært på offisielt besøk i USA siden fredag

- Det er en fantastisk mobilisering blant folk og de står i kø i timesvis for å stemme, sier Giske til adressa.no fra New York.

Han er spesielt imponert over at unge velgere har gått til urnene i større skala enn noen gang før. I denne gruppen har demokratenes kandidat mye større oppslutning enn John McCain.

- En fabelaktig valgkamp

Giske sier at han hele tiden har vært sikker på at demokratenes kandidat kom til å vinne dette valget, men han legger ikke skjul på at han heiet mest på Hillary Clinton under nominasjonskampen.

- Obama har gjort en fabelaktig valgkamp. Hans talegaver og kommunikasjonsevner er imponerende, sier han.

I tillegg trekker han fram evnen til å knytte til seg dyktige medarbeider som en positiv egenskap.

«Verdens viktigste politiske verv»

Trond Giske sier at han har vært interessert i amerikansk politikk lenge. Han er ikke overrasket over den store interesse fra Norge og resten av verden. Han kaller vervet for «verdens viktigste politiske verv».

- Politikken USA fører påvirker hele verden. Dette gjelder både internasjonale spørsmål som Irak, klimaspørsmålet og finanskrisen, sier han som mener at dette kommer til å bli et historisk valg.

- Hvis Obama vinner vil han bli den første svarte amerikanske presidenten. Dette er en milepæl for dem som jobber med at alle skal ha like muligheter.

Bra for klimaet

Giske trekker fram finanskrisen som noe av det første den nye presidenten må ta fatt på. Hvis det går som Giske tror og ønsker, vil Obama også kunne gjøre mye på klimaområdet.

- En av hans støttespillere er Al Gore og Obama har lagt fram ambisiøse planer for arbeidet med fornybar energi.

I går fikk han, i tillegg til andre oppdrag, tid til å møte representanter for internettdelen av Obamas kampanje i Washington. Statsråden trekker spesielt fram bruken av ny teknologi i valgkampen som noe positivt.

- De kommuniserer direkte med velgerne gjennom internett, e-post og sms. Dette kan vi helt sikkert lære noe av i Norge, mener han.

Foto: SCANPIX