Teamet fra Indonesia Røde Kors var tidlig oppe fredag. De møttes i hovedkvarteret der de hentet ambulansen de har brukt dagen før og dagene før den igjen. Og som de skal bruke helt til de ikke finner flere omkomne.

- Men vi aksepterer at det blir umulig å finne alle, sier han og tømmer vann i ansiktet for å vaske bort svetten. Gradestokken viser 34 pluss og sola står allerede høyt på himmelen.

Tsunamiens ofre

Ti minutter senere har 20 av Tsunamiens dødsofre fra landsbyene utenfor Banda Aceh fått plass i ambulansen. Tavfiq forteller at, og han understreker at han forstår at det kan virke merkelig, at de alle setter pris på å gjøre denne jobben.

- Indonesia Røde Kors er tildelt arbeidet med å finne og kjøre bort de døde. Noen må gjøre dette og vi gjør det med glede. Det er en viktig jobb, våre døde landsmenn kan ikke ligge i ruinene. Vi er humanister, vi er medlemmer av en humanitær verdensomfattende organisasjon, sier han stolt.

- Vi lever

De fleste ønsker at samfunnet deres skal bli åpnere mot verden etter flodbølgekatastrofen. At det skal bli lettere for utlendinger å besøke dem etter at Aceh-provinsen har vært lukket som en følge av striden mellom regjeringsstyrkene og GAM-geriljaen.

Dagens nyhet i lokalavisen Serambi om at GAM-lederen Malik Mahmud ønsker å inngå fredsavtale for å lette hjelpearbeidet etter flodbølgen, mottas med stor entusiasme av de indonesiske røde korsmedlemmene. Det gjelder også forslaget fra geriljaen om samarbeid med regjeringen om oppbyggingen av provinsen.

Et livlig boligstrøk

Et kvarter senere dirigeres de inn på et oppgravd jorde rett ved en klynge bolighus og beitemarker. Parji (30) er soldat i regjeringshæren og kommandert ut hit for å lede arbeidet ved massegraven på landsbygda i Cot Ghue.

- Oppgaven min er ikke å identifisere døde. De har ligget for lenge i varmen til at det lar seg gjøre bare ved å se på dem. Jeg holder oversikt over antallet vi begraver her. Myndighetene har bestemt at vi skal ha massegraver mange steder rundt Banda Aceh og virksomheten er like stor over alt, forteller soldaten med skjerfet bundet for ansiktet for å holde ut lukten.

Nummer 6420

- 6420, sier Parji med bestemt stemme, før han skriver tallet på håndbaken sin for å være sikker på å bli forstått. Når ambulansen med kjører bort kommer en lastebil.

- Dette kommer til å vare lenge. Alle er heldigvis enige om å fortsette til jobben er gjort, sier Tukimin (30) som kjører gravemaskinen som legger lag på lag med den røde, fruktbare indonesiske jorden over de døde.

Ei ku har tatt seg gjennom gjerdet på nabojordet og krysser massegraven på leting etter bedre gress. Livet går videre etter dødsbølgen i Banda Aceh.Billedtext: Nye omkomne finnes hver dag i Banda Aceh-området. Mer enn 160 000 døde etter flodbølgen. Billedtext: Indonesia Røde Kors har fått oppgaven med å finne og kjøre bort de omkomne i ruinene.

Foto: RICHARD SAGEN
Foto: RICHARD SAGEN
Foto: RICHARD SAGEN