Utslagene er dramatiske for begge de store partiene i denne målingen. Høyres ras setter partiet tilbake til samme nivå som fylkestingsvalget, og det er med nød og neppe tre mandater er på plass. Ap faller til laveste nivå på Respons Analyses målinger og er bare inne med tre mandater. I begge leire er dette dramatiske nyheter. Høyres stabilt høye tall er borte. Aps bunnsolide posisjon i Sør-Trøndelag ser ut til å ha fått et skudd for baugen.

Frp tar en real jafs av Høyres velgere. Høyre taper også til Venstre. Ap lekker mest til SV, mens lekkasjen til Høyre er redusert sammenlignet med august-målingen. De borgerlige har nå et overtak med seks mot tre mandater, mot rødgrønt overtak seks-fire ved forrige stortingsvalg.

Marginene er imidertid ørsmå. I den grad vi kan snakke om sikre mandater, inkluderer det bare Ap med tre, Høyre med to og Frp med ett. Både Høyre og Ap er for alvor utfordret av fremgangen til småpartiene og Frp.

Nasjonalt ser vi en helt annen utvikling i en måling som er tatt opp i nøyaktig samme tidsrom av Respons Analyse (se s. 6). Der går Høyre frem og Ap holder posisjonen. Også for de andre partiene ser vi at utviklingen til dels går motsatt vei av den lokale målingen. Men velgerne er mer i bevegelse nå enn vi har sett tidligere i valgkampen. Det kan forklare at målingene peker i ulike retninger nasjonalt og lokalt.