Diakon Egil Brende, Kolbjørn Moe og Jostein Bjørgum fra Levanger møttes i går for å starte innsamlingsaksjonen hvor pengene skal gå direkte til dem som trenger det lokalt i Thailand. Målet er å gi befolkningen en ny start etter at de mistet både familie og livsgrunnlag.

- Dette er en vennlig folk som har gjort alt for å ta vare på nordmenn som ble ofre i naturkatastrofen. Nå vil vi strekke ut en hånd og gi dem en ny sjanse i livet, sier Brende, som ikke har sovet stort etter at han fikk høre om tragedien i romjula.

- Bare én av de 42 ansatte ved bungalowkomplekset vi bodde på, er trolig i live. Det sier vel det meste om hvor hardt Khao Lak ble rammet.Kolbjørn Moe er gift med thailandske Joy. Sammen driver de Joys Thaimat på Magneten i Levanger, som den siste tiden er blitt et samlingspunkt for thaier som bor på Innherred. De er alle på en eller annen måte rammet av tragedien.

- Veldig mange tar kontakt. Det ser ut som om de har et sterkt behov for et sted hvor de kan møtes.

Kolbjørn og Joy synes det er vanskelig å beskrive hva de føler.

- Vi ser på bildene av ungdommene som hjalp oss på den forrige reisen. De fleste er forsvunnet, sier ekteparet, som i november var reiseledere for 40 nordtrøndere på rundtur i Thailand.

Aksjonistene i Levanger har valgt å kalle innsamlingen for «Vennehjelpen».

- Flere av oss har vært i Thailand flere ganger og føler et sterkt behov for å bidra med noe. Katastrofen er så stor at det går langt utenfor vår fatteevne. Vi håper vi kan hjelpe personer som faller utenfor. De norske får hjelp og det er viktig, men vi vet også at innbyggere der nede har stilt opp og brukt av egne midler for å hjelpe turistene, sier Brende. Han vil selv dra til Thailand for å påse at pengene går til dem som trenger det mest.

- De som vil bidra, kan sette pengene inn på kontonummer 4420.13.20000 SpareBank¿1 Levanger.

Joy Moe har mistet mange gode venner hjemme i Thailand. Her er hun sammen med diakon Egil Brende og Jostein Bjørgum og ektemannen Kolbjørn Moe. I går startet de en innsamlingsaksjon for hvor pengene skal gå direkte til lokalbefolkningen i Thailand. Foto: LEIF ARNE HOLME