I en liten leilighet i Stjørdal sitter flere burmesiske flyktninger og føler seg maktesløse. Myndighetene i Burma hevder at bare 55 er døde. Flyktningene stoler ikke på myndighetenes tall.

- Gjennom å snakke med familie og kjente i Burma frykter vi at flere tusen mennesker er savnet. Vi har fått høre at 450 er omkommet. Men ingen av oss vet med sikkerhet hvor mange som er rammet av katastrofen. Den militante regjeringen legger lokk på all informasjon. De frykter å miste makten, sier Su Wai Aung, tydelig opprørt.

Avviser nødhjelp

Flyktningene klamrer seg nå til håpet om at det internasjonale samfunnet vil hjelpe deres landsmenn. Men de innser at oppgaven kan bli vanskelig.

- EU ønsket å gi 91 millioner kroner i nødhjelp til Burma, men myndighetene takket nei. Dette er helt forferdelig å tenke på, sier Min Lwin Oo.

Verken Oo eller Aung kan dra tilbake til hjemlandet. De er imot juntaen og vil bli arrestert om de viser seg i Burma. De har begge vært flyktninger i Thailand i flere år før de kom til Norge for to måneder siden. Nå tar de sikte på en fremtid i Norge. Kontakten med hjemlandet er sporadisk.

- Vi vet at våre familier ikke er direkte rammet av flodbølgen. Det er godt å tenke på. Vi vet også at de har nok mat og drikke. Men de er svært heldige, mange lider uten å få hjelp, sier Oo.

Flere naturkatastrofer

23-åringen forteller at mange av hans landsmenn lever praktisk talt på sjøen døgnet rundt: –¿Mange lever av fiske og bor i båtene. Hele landsbyer langs kysten er fullstendig rasert.

Dette er ikke første gangen Burma rammes av naturkatastrofer. Det er bare tre måneder siden en annen flodbølge rammet landet. Heller ikke da fikk noen vite om omfanget av skadene, sier Aung.

Burma blir stadig rammet av naturkatastrofer, men ingen får høre om det. Regimet står bak utstrakt bruk av tvangsarbeid, inkludert barnearbeid. Den svært fattige befolkningen nyter heller ikke godt av landets rike forekomster av teak, mineraler, fisk og fruktbar jord.

- En kvinnelig journalist fortalte til BBC om hvor mye ris som produseres i Burma årlig og hvor mye landet tjener på eksport av ris. Dette likte ikke myndighetene. Hun ble straffet med sju års fengsel, forteller Oo.

Illegale flyktninger

Undertrykkingen i hjemlandet fører til at mange flykter. Oo og Aung kjenner illegale flyktninger i Thailand. Mange av dem er rammet av krisen, men også her er det store mørketall.

- Det er rundt 300 000 burmesiske flyktninger i Thailand. Noen av dem lever illegalt og de tør helt sikkert ikke å melde ifra om omkomne eller savnede. Via media har vi hørt at cirka 800 flyktninger fra Burma er omkommet i Thailand, hevder Aung.

Flyktningene har varmen på fullt i leiligheten. Det trengs, siden fottøyet ikke er ullsokker, men skinnsandaler. Snøen ute er de langt fra komfortabel med. De ser likevel ikke mørkt på en framtid i Norge.

- Vi er vant til tropisk klima, ikke snø, ler de.

- Men vi ønsker å bo her lenge. Vi er allerede i gang med å lære norsk, sier Oo.

Min Lwin Oo prøver å få oversikt over skadene etter flodbølgen i deres hjemland Burma, men ingen kan stole på informasjonen som styresmaktene oppgir. Foto: GLEN MUSK