Kjærlighet til Russland

– Alle mennesker har rett til å bestemme sin egen identitet, dette er noe våre forfedre har kjempet for i generasjoner. Det ligger en tusen år gammel historie bak valget innbyggerne i disse regionene gjorde, sa Putin i talen.

Må akseptere

Putin ba i talen Ukraina om å akseptere at de fire regionene nå er en del av den russiske føderasjonen.

Massiv fordømmelse

Russlands anneksjon møter massiv internasjonal fordømmelse.

– Ukraina kommer ikke til å ha noen som helst forhandlinger med Russland så lenge Putin er Russlands president, slår president Volodymyr Zelenskyj fast.

USAs president Joe Biden kaller Russland forsøk på å tilegne seg store områder i nabolandet for uredelig og et klart brudd på folkeretten og FN-pakten. Det samme gjør statsminister Jonas Gahr Støre og en rekke andre ledere.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller anneksjonen en alvorlig eskalering, og han mener også at Putins beslutning er et tegn på svakhet og en erkjennelse av at krigen i Ukraina ikke går etter planen.

Løftebrudd

Den russiske presidenten kom på sin side med gjentatte utfall mot USA og Nato i talen.

– Vesten hevder at de bringer demokrati til andre land, men det motsatte er tilfelle, hevdet han.

– De overholder ingen inngåtte avtaler. Faste løfter om å ikke utvide Nato østover, blir ikke overholdt, det var bare en skitten løgn. Langdistanseraketter, kortdistanseraketter – alle disse avtalene er brutt, sa Putin.

– De vil ikke se på oss som et fritt samfunn, men som underkastede tjenere. Derfor prøver de seg. Selve kulturen vår er en fare for dem. Vår utvikling, vår velferd er en trussel mot dem. De vil ikke ha Russland, sa han.

Sabotasje

I talen anklaget Putin også «anglo-sakserne» for å ha stått bak sabotasjen mot de to russiskeide Nord-Stream-rørledningene i Østersjøen.

– Det er ikke lenger nok med sanksjoner mot oss, nå har de gått over til sabotasje. Nord Stream-rørledningene er sprengt, og det er åpenbart hvem som tjener på dette. USA-diktaturet bygger på grov maktbruk, men det pakkes pent inn, sa han.

– USAs militære doktrine er total dominans i verden, sa han.

USAs utenriksminister Antony Blinken kaller anklagen om vestlig sabotasje absurd og urovekkende.

– Vi skal komme til bunns i dette, og vi vil dele informasjonen når vi har den, lover han.