Nasjonalistpartiet Kuomitang vant presidentvalget på Taiwan. Presidentkandidat Ma Ying-jeou og visepresidentkandidat Vincent Siew feiret valgseieren i Taipei lørdag. Foto: REUTERS/SCANPIX

Velgerne strømmet til valglokalene lørdag morgen, og det var lange køer ved mange av lokalene i morgentimene.

Allerede en halv time etter at valglokalene stengte ble det meldt om en betydelig ledelse til Ma Ying-jeou, som representerer det største opposisjonspartiet Kuomitang KMT.

Utover ettermiddagen ble det klart at ledelsen var så stor at den umulig kunne tas igjen. De offisielle tallene viste til slutt at Ma vant valget med 58 prosent av stemmene.

Frank Hsieh fra det regjerende Demokratiske fremskrittspartiet DPP fikk 42 prosent.

– Håpet seiret

Jublende tilhengere fra Kuomitang KMT omkranset Ma da han talte etter at seieren var klar. Vinneren mente selv at folket hadde stemt for håp og forandring.

– Dette er en seier folk som bærer håp om forandring, åpenhet og reformer og som vil framover, sa Ma i sin seierstale.

– Valgresultatet er ikke en personlig seier, men en seier for Kuomitang KMT og en seier for hele det taiwanske folk, la han til.

Politiske analytikere så Ma som den store favoritten i valget, selv om Hsieh tok noe innpå Ma på meningsmålingene mot slutten av valgkampen.

En talsmann for det regjerende DPP innrømmet valgnederlaget lørdag og understreket at partiet ikke hadde gjort det godt nok i valgkampen.

Økonomi var hovedtema

Økonomi var et av de store temaene taiwanere var opptatt av, og mange av innbyggerne frykter de dystre økonomiske utsiktene for øya.

Et felles marked med fastlands-Kina har vært blant de store stridstemaene i valgkampen. Mens Ma ønsker et felles marked, mener Hsieh at man må fokusere på Taiwans sikkerhet før handel med Beijing.

Begge kandidatene gikk imidlertid til valg på å forbedre forholdet til Beijing, som ser på Taiwan som en del av kinesisk territorium.

Den avtroppende presidenten, selvstendighetsforkjemperen Chen Shui-bian, er blitt svært upopulær etter åtte år ved makten på grunn av beskyldninger om korrupsjon mot hans indre sirkel av medarbeidere, men også på grunn av de økonomiske nedgangstidene.

Nei til FN

De om lag 17 millioner registrerte velgerne på Taiwan ble lørdag også bedt om å delta i to ulike folkeavstemninger om Taiwan skal bli med i FN.

Den ene avstemningen står myndigheten bak, mens KMT har bedt om den andre, som går ut på en mer indirekte vei inn i FN.

I begge avstemningene vendte taiwanere tommelen ned for FN-søknad.

Kina har vært skarp i kritikken mot de folkeavstemningene, og har fått følge av USA, Russland og Storbritannia som mente avstemningen var en unødvendig provokasjon.