Ifølge Statistisk Sentralbyrå var en million nordmenn i alderen 16 til 67 år på reise i utlandet i 2003. I tillegg kommer alle norske barn og pensjonister.

– Vi vet ikke hvor mange nordmenn som er på reise til enhver tid. UD er avhengig av at folk registrerer seg på ambassaden i det landet de ferierer for at vi skal få vite om reisen, sier informasjonsrådgiver i UD, Eirik Bergesen. Utenriksminister Jan Petersen innrømmet i Adresseavisen onsdag at verken han eller noen andre i den politiske ledelsen i UD har deltatt på øvelser i krisehåndtering de siste årene. Nå innrømmer Bergesen at departementet heller ikke har oversikt over antall nordmenn i utlandet. Det har derimot andre organisasjoner.

23 000 studenter

– Rundt 23000 norske studenter er i utlandet. De fleste i Australia og Storbritannia, sier president for Samskipnaden for norske studenter i utlandet (ANSA), Marit Roalsø Sirevåg.

Også reiseoperatørene har oversikt. Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) har detaljert oversikt over hvor mange nordmenn som reiser og hvilke land de reiser til. Dette blir offentliggjort hvert kvartal.

Enormt byråkrati

– Vi vet hvor det er store mengder norske turister, men nordmenn reiser heldigvis sjelden til områder hvor det er grunn til å frykte ulykker, mener Bergesen.

– Vi har et overordnet ansvar for å registrere behovet for hjelp blant nordmenn i forbindelse med naturkatastrofer. Men vi har ingen mulighet til å ha oversikt over hvor nordmenn i utlandet befinner seg til enhver tid. Dette ville ha skapt et enormt byråkrati. Jeg tror heller ikke det er naturlig for folk å melde ifra hvor de reiser, sier Bergesen.

– Det står ikke presisert i UDs regelverk at dere har ansvar for nordmenn som blir rammet av naturkatastrofer. Kan dette være årsaken til at arbeidet ikke fungerte optimalt i Asia?

– Alle nordmenn som oppholder seg i utlandet har rett til å få hjelp fra UD, sier Bergesen bestemt. Men informasjonsrådgiveren innrømmer at UD kunne ha gjort en bedre jobb i Asia.

Må handle raskere

– Vi må lære å handle raskere neste gang. Men det er viktig å være klar over at flodbølgen i Asia førte til en katastrofe med enorme dimensjoner, sier han, og presiserer at UD har en kriseberedskapsgruppe som er operativ døgnet rundt.

– Hvor mange personer består denne beredskapsgruppen av?

– Vi har folk som har ansvar for resepsjon, sentralbord, sambandssenter, saksbehandling og presse. Beredskapsplanene har av sikkerhetsårsaker vært hemmeligholdt. Nå vurderer vi å gi offentligheten innblikk i deler av planene, for å vise hvordan vi jobber, avslutter Bergesen