Det skulle vært smekkfullt av turister. Men den fire kilometer lange stranden i Patong, nesten like berømt som Pattaya utenfor Bangkok, er nærmest tom. Isselger Neevat Tempiam må gå lenger enn langt for hver kunde.

Mao, som leier av å leie ut stoler, har skaffet seg en t-skjorte som sier alt om situasjonen for de tusenvis som lever av turistene i byen. No Money, står det på brystet.

Men de klager ikke. De er glade for de få turistene som har valgt å bli igjen etter at tsunamien slo innover stranden og ødela butikker, barer og restauranter i et par kvartaler. De første etablissementene er allerede åpnet igjen. Pågangsmotet er formidabelt. Det trengs, for gjenoppbyggingen vil ta tid.

– Vi trenger tre år uten krav fra bankene om å betale tilbake på lånene våre, sier markedsføringsdirektør Panu Maswonga ved det sterkt ødelagte Paton Beach Resort. Han tror ikke myndighetenes planer om billige lån er nok til å hjelpe de eierne som fikk den tøffeste smellen.

Må komme tilbake

– Det viktigste vi kan gjøre, er komme som turister, sier belgiske Boueru. Han mener at et mirakel reddet ham fra å dø da tsunamien slo til.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis bølgene hadde kommet et par timer senere, med fire rader med solsenger på stranden. Men jeg har valgt å bli. Uten turister er det ingen ting å leve av her. Thaiene er flotte mennesker. De hjelper deg før de tenker på seg selv, sier han.

Engelske Phil fra Leicester er enig. Han fikk mange tilbud om evakuere etter bølgekatastrofen, men har i stedet deltatt i opprydningsarbeidet.

– Det blir bedre her for hver dag som går, sier han.

Innenfor strandpromenaden er det fortsatt liv i handlegatene, hvor selgerne falbyr sine falske klesvarer fra hauger på fortauet. Samtidig er det åpenbart at mange restauranter og hoteller må gjennom en omfattende oppbygging før det ville nattelivet og det berømte restauranttilbudet er like godt som det var.

For å unngå en liknende katastrofe i fremtiden, vil thailandske myndighetene stille krav om at ølbarer og hoteller skal gjenoppbygges lenger fra stranden enn tidligere av sikkerhetshensyn.

Tidkrevende oppbygging

Derfor er det ingen som riktig tør spå når turistmaskinen på ferieøya Phuket og i de fem andre regionene går for fullt igjen.

De tre store norske reiseoperatørene Apollo, My Travel og Star Tour, sender ikke turister til området i januar. Hva som skjer etter det, er ennå ikke avgjort. Det samme er holdningen i andre land. Selskapene er blant annet bekymret for vannkvaliteten langs strendene og den generelle helsesituasjonen i området.

Parallelt med at bygningsarbeidere og frivillige svetter rundt i januarheten, planlegges en ny sjarmkampanje mot utenlandske turister. Massebryllup under vann, er et av prosjektene som skal lokke folk tilbake til regionen. Men uansett fart på gjenoppbyggingen og markedsføringstiltak. Minnene om 26. desember 2004 vil ingen kunne fjerne.