Stockholm-politiet innvilget torsdag Paludans søknad om å få holde et folkemøte nær Tyrkias ambassade klokken 13 lørdag. Der planlegger han å brenne en koran – noe han også har gjort ved tidligere anledninger.

Ifølge Paludan er målet å «markere litt ytringsfrihet» overfor Tyrkia. Det skjer etter at det ble utløst en ny diplomatisk splid forrige uke, da en dukke som forestiller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, ble hengt opp utenfor rådhuset i Stockholm.

Dukkestuntet ble fordømt kraftig både av statsminister Ulf Kristersson og utenriksminister Tobias Billström. Kristersson kalte det en sabotasje mot Sveriges Nato-søknad.

Inn på teppet

Tyrkia reagerer også sterkt på Paludans varslede markering og innkalte fredag Sveriges ambassadør i Ankara på teppet for å overlevere en formell protest.

– Vi fordømmer på sterkest mulig vis denne provoserende handlingen som helt åpenbart er hatkriminalitet, var budskapet ambassadøren fikk.

Tyrkia slo videre fast at den svenske beslutningen om å gi Paludan tillatelse til lørdagens markering er «uakseptabel», og tyrkiske myndigheter forventer derfor at den blir omgjort, opplyser en tyrkisk kilde.

Protyrkisk demonstrasjon

Samtidig som Paludan skal holde sin markering, har også en protyrkisk organisasjon fått tillatelse til en demonstrasjon utenfor ambassaden, for å vise støtte til Tyrkia og president Erdogan.

Før Paludan fikk tillatelsen fra politiet, snakket TT med Billström, som ikke ville spekulere på hva lørdagens aksjoner kan føre til, eller om det vil bli vanskeligere for Sverige å få gjennom Nato-søknaden.

– Det ville være veldig upassende for meg som utenriksminister å si at en person ikke skulle få gjennomført en demonstrasjon, sier Billström.

Samtidig sier han:

– Alt som forlenger prosessen, er selvfølgelig noe vi tar svært alvorlig.