Hun var blant de første som møtte opp på Eberg skole på valgdagen. Klokken 9 åpnet stemmelokalene, og i løpet av den første timen tok om lag 100 personer turen innom gymsalen på barneskolen for å stemme. Wærdahl var selvsagt på plass for å bruke retten som for kvinner kun er ti år eldre enn henne selv.

- Å avgi stemme er en selvfølge. Det er en høytidelig handling. Jeg har stemt ved hvert valg, og det begynner jo å bli ganske mange.

- Er det noe spesielt som opptar deg?

- Egentlig ikke. Jeg er i grunn fornøyd med det meste, også eldreomsorgen, sier Wærdahl, som har holdt seg til venstresiden av norsk politikk når hun har avgitt stemme tidligere.

- Jeg har variert det litt på venstresiden, men stort sett vært lojal mot ett parti. Vi trenger ikke noe bytte, sier hun etter å ha sluppet stemmeseddelen i valgurnen.

- Mange pynter seg

Anne Sophie Hunstad, Ap-politiker og leder i stemmestyret på Eberg, skal være i sving i minst tolv timer mandag.

- Vi blir her frem til stemmene kjøres ned for å telles klokken 21 i kveld.

Hun har vært med i stemmestyret så å si hvert år siden EU-valget i 1994, bortsett fra da hun var politisk rådgiver for Rita Ottervik.

- Så tidlig på dagen er det flest fra den eldre garde som møter opp. For mange er det en ære å stemme, og mange pynter seg når de skal til valglokalet.

Hun tør ikke gjette på valgoppslutning, men håper det at man har kunnet forhåndsstemme hvor som helst vil sørge for at oppslutningen øker fra 2009.

- Spesielt blant førstegangsvelgerne blir det spennende. Det har vært et stort trykk for å få de unge til å stemme, og jeg oppfatter ungdommen som engasjerte, sier Hunstad.

- Få folk ut av sofaen

Etter klokken 21 er det ikke umulig at hun tar turen til valgvake på Folkets hus. Det er ingen tvil om hva Hunstad håper på.

- Men mye tyder på at det blir blått. Det blir veldig spennnende. Men frem til i kveld blir det viktigste å få folk ned fra gjerdet eller ut av sofaen og inn i valglokalet. Hjemmesitterpartiet er jo det største partiet.

Ifølge henne er det mange som har det å se Dagsrevyen før de stemmer som tradisjon.

- Hvis man står i kø utenfor klokken 21, får man selvsagt stemme. Men om man dukker opp 21.20 har toget gått.

En jevn strøm med velgere tok turen innom Eberg skole mandag morgen. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Anne Sophie Hunstad, leder i stemmestyret på Eberg, håper på større oppslutning enn ved forrige stortingsvalg. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Med valgkort med strekkode, går det fort å registrere hver velger. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Og vips, så var borgerplikten utført. Foto: Joakim Slettebak Wangen