SISTE: Det har ikke vært noen konkret trussel mot norske borgere eller norske interesser i terrorsaken der mulla Krekar er pågrepet, ifølge PST.

– Dersom det hadde foreligget konkrete, akutte trusler mot norske borgere ville vi vært gjort kjent med det. Så etter vår vurdering har det ikke vært konkrete trusler, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste.

Sjefen for italiensk politis gruppe for spesialoperasjoner, Giuseppe Governale, opplyste på pressekonferansen i Roma torsdag at Krekar og gruppen de mener han styrer, planla terroraksjoner i Norge og andre europeiske land, men ikke i Italia.

Governale sa også at det var planlagt mulig attentat mot norske stortingsrepresentanter.

Kurdere

Av de 17 personene som er pågrepet, er 16 kurdere og én fra Kosovo, skriver nyhetsbyrået AFP. Seks av dem er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia og tre i Norge, blant dem mulla Krekar, hvis fulle navn er Najmuddin Ahmad Faraj.

Fire er pågrepet i Finland og Sveits.

Nettverket var ifølge italiensk politi i gang med å rekruttere «mange» fremmedkrigere, det hadde dessuten planlagt et angrep for å få Krekar ut av fengselet. Angrepet skulle blant annet bestå av en selvmordsbombe, opplyste Governale.

Han sa også at cellen ikke bare har forgreininger i Norge og Italia, men at det også finnes medlemmer i Storbritannia, Finland, Sveits og Tyskland.

Nettbasert

Etterforskerne sier de har fulgt sporene til mulla Krekar på internett, og de understreker at organisasjonen som Krekar leder, er nettbasert uten noen territoriell base.

Ifølge Governale har det vært et mål for organisasjonen å bygge opp opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Irak.

Governale omtaler politiaksjonen som den viktigste i Europa på 20 år. De 17 pågripelsene var ment å ha en overraskelseseffekt, og han håper den vil virke forebyggende.

I Italia har enkelte av nettverkets medlemmer bodd i Bolzano og Merano nord i landet, der de har levd rolige liv, langt unna sus og dus.

– De arresterte bodde absolutt ikke luksuriøst, de levde sparsommelig, sa han.