Tirsdag ga delstatens øverste domstol, som domineres av konservative dommere, grønt lys til håndhevelse av den gamle loven. Den åpner blant annet for at helsepersonell som utfører aborter, kan dømmes til opptil fem års fengsel.

Abortloven har ingen unntak bortsatt fra tilfeller der mors liv står i fare. Konsekvensen kan dermed bli at ofre for voldtekt og incest tvinges til å bære fram overgriperens barn.

Saken er imidlertid ennå ikke helt ferdigbehandlet, en lavere domstol skal vurdere ytterligere argumenter først, skriver The New York Times. Ifølge nyhetsbyrået AFP er innføringen av loven satt på pause i 14 dager.

Loven ble opprinnelig vedtatt mens borgerkrigen raste i USA, i en tid da kvinner ikke hadde stemmerett, og før Arizona i det hele tatt ble en delstat.

Høyesterett omgjorde

Høyesterettsavgjørelsen som sikret selvbestemt abort i hele USA, den såkalte Roe vs. Wade-saken, kom i 1973. Da ble abortloven fra borgerkrigstiden raskt blokkert i en domstol i Arizona.

Da Donald Trump var president, sørget han for å få innsatt et flertall av svært konservative dommere i Høyesterett i Washington. Det sikret flertall for omgjøring av Roe vs. Wade, og dermed var kvinners rett til selvbestemt abort på nasjonalt nivå i USA historie i 2022.

I etterkant av denne avgjørelsen ba Arizonas republikanske justisminister Mark Brnovich en dommer vurdere blokkeringen av den nær 160 år gamle loven, og han fikk retten med på å heve blokkeringen. Brnovich er siden blitt erstattet av demokraten Kris Mayes.

Mayes har i ankebehandlingen av saken forsøkt å få en ny blokkering av loven fra det 19. århundre på plass. Men så langt har hun ikke lyktes med det.

Nekter å håndheve

Arizonas justisminister Mayes har imidlertid gjort det klar at hun ikke vil ta noe initiativ for å håndheve loven som hun har kalt en «samvittighetsløs frihetskrenkelse».

– La med være helt klar – så lenge jeg er justisminister, vil ikke denne drakoniske loven bli brukt til å straffeforfølge noen kvinne eller lege i denne delstaten, sier Mayes.

President Biden var raskt ute med en fordømmelse av domstolens avgjørelse.

– Millioner av innbyggere i Arizona vil snart leve under et enda mer ekstremt og farlig abortforbud, sa den amerikanske presidenten. Han anklaget Republikanerne for å «rive vekk» kvinners rettigheter.

Valgkampsak

Abortspørsmålet er en sentral sak i den amerikanske valgkampen. Donald Trump, som etter alle solemerker blir Republikanernes kandidat i presidentvalget, sa mandag at han mener det er opp til hver enkelt delstat å bestemme hvilke abortlover som skal gjelde.

Det skuffet mange sterkt religiøse støttespillere som ønsker et nasjonalt forbud mot abort i USA.