- Sørtrønderne er liberale, vi i nord er vi nok mer konservative, sier nordtrøndernes Espen Teigen.

I Adresseavisens minivalgomat kommer noen av uenighetene frem, men Teigen skulle gjerne hatt med litt om bioteknologi for virkelig å vise forskjellen.

- Jeg er mot både surrogati og eggdonasjon. Der er nok neppe Sivert, sier Teigen.

Her kan du også prøve valgomaten: Er du enig med Frps trøndertopper?

Og han har helt rett, ifølge Bjørnstad selv.

Mens sola skinner som den ikke har gjort på Østlandet før i år, skal Frp-delegatene sitte inne på et hotell på Gardermoen i tre dager. De skal legge siste hånd på partiprogrammet som skal sørge for fortsatt regjeringsmakt.

Vil tvinge litt

Valgomatspørsmålet om kommunetvang viser én av forskjellene mellom de to unge Frp-erne. Sivert Bjørnstad, som alt sitter på Stortinget, er klar for å bruke tvang:

Bjørnstad: Helst skulle det vært en kolonne mellom noe og mye tvang. Kommunereformen kom skjevt ut fra starten. Stortinget burde presentert et helhetlig alternativ for landet med 100, maks 150 kommuner. Så skulle kommunene fått beskjed om at de måtte finne gode lokale løsninger hvis det var uenighet. Og der skulle landet ligge. Sp har dessverre ikke skjønt at Oslo-makta blir større og større med mange små kommuner, og det uroer meg. I tillegg burde det vært stilt hardere krav til regionsentre som Trondheim for å slå seg sammen med flere kommuner. Klæbu er vel og bra, men halve Malvik og Skaun må jo være en del av Trondheim.

Teigen: Jeg sier ja til 150 kommuner, jeg også. Men i mine øyne bør det først og fremst skje frivillig. På Stjørdal, der jeg kommer fra, slo vi sammen Hegra, Stjørdal, Skatval og Lånke kommuner på 60-tallet. Tjenestetilbudet og bygda er godt ivaretatt, selv om vi er en stor geografisk kommune.

De to er også uenige om ulv:

Teigen: Vi bør ha ett prinsipp i ulvepolitikken: Lad og skyt. Oslo-byråkrater skal ikke overstyre folk i distriktene som kjenner dette på kroppen.

Bjørnstad: Jeg er ikke veldig opptatt av ulvedebatten, men det er en god løsning at ulveforliket skal følges opp.

LEST DENNE?: 1.000 nye byråkrater med Frp og Høyre i regjering

- Klimahysterikere

Lofoten må til pers, uansett hvem av de to du spør:

Bjørnstad: Drill, baby, drill. Selvfølgelig med en konsekvensanalyse først, men definitivt med det formål at både Nordland 6 og 7, samt Troms 2 skal åpnes. Det er utrolig egoistisk av Norge som har verdens reneste olje- og gassproduksjon, om vi ikke skal finne olje. Det er energi som er med å få ned fattigdommen i verden, og vi har en forpliktelse i å ta i bruk de ressursene vi besitter. Vi har ikke råd til at nye 50 000 arbeidsplasser ryker over natta fordi vi sier nei til muligheten vi vet ligger der.

Teigen: Vi bør bore i Lofoten og Vesterålen så fort det lar seg gjøre. Klimahysterikerne bryr seg ikke om at vi trenger arbeidsplasser, og hvordan vi skal finansiere vårt velferdssamfunn i fremtiden. Vi kan ikke bygge landet på klimaavgifter og bilforbud, det må bygges med hardt arbeid, og da må folk ha jobb.

FRP: - Vi kan fortsatt finne sammen

Strengere på asyl

Teigen er i dag innvandringsminister Sylvi Listhaugs høyre hånd.

Teigen: Vi trenger en mye strengere asylpolitikk. Vi har fått gjennomslag for veldig mye, og asylstrømmen er den laveste på nær 20 år nå. Samtidig er det et stort press på Europa, og det vil komme over 16 000 på familieinnvandring i år. Norge bør hjelpe flest der de er, nemlig i nærområdene til krig og konflikt. Innvandring handler om langt mer, nemlig hvordan Norge skal se ut om 10–20 år. Det handler om våre verdier og vår kultur. Når naive politikere nekter å ta innover seg realitetene, får man svenske tilstander med kriminalitet, terror og områder som blir styrt av kriminelle banditter.

Bjørnstad: Jeg er for en streng og rettferdig asylpolitikk. Jeg mener at man må ha sterkere tilknytning til det landet du skal ha familiegjenforening i. Å være her i ett år og så få familiegjenforening, er etter mitt skjønn en utnyttelse av systemet. Men det viktigste vi må gjøre, er å reformere hele asylinstituttet. Det var ikke mulig å reise fra Midtøsten til Norge for 50–60 år siden. Derfor må vi lage et system for å behandle asylsøknader i nærområdene, så man slipper de lange, livsfarlige reisene og de ekstreme mellommennene.

Sandberg: - Frps innvandringslinje er akseptert i Norge

Vil teste litt mer

På skoletesting vil Teigen gå litt lengre enn Bjørnstad:

Teigen: Prøver er helt grunnleggende for å finne ut hvor skoen trykker. Selv om Ap helst ønsker at alle skal gjennom samme kverna og komme ut helt like, må vi ta høyde for at folk er ulike.

Bjørnstad: Dagens nivå er helt greit, og testene skal selvfølgelig offentliggjøres.

De to skiller seg også litt på landbruk, der Bjørnstad virker hakket mer opptatt av småbrukene:

Bjørnstad: Alle er enige om at vi skal produsere mer mat, og det er viktig for Norge. For at det skal skje, må noen produsere mer. Jeg er enig i at vi må ha de små gårdene som tar hele landet i bruk, men det skal ikke gå på bekostning av dem som kan produsere mer.

Teigen: Mange kom med voldsomme påstander om nedleggelse av landbruket hvis vi kom i regjering. Nå har vi hatt landbruksministeren i snart fire år, og det går så det griner i landbruket. Det er mange grunner til det, men vi må la folk som vil satse, gjøre det. Landbruket må ikke holdes nede av en bråte med unødvendige reguleringer.

Nå er de to klare for fire nye år med Erna Solberg.

- Hun gjør en god jobb, og jeg tror et skifte hvor sosialistene kommer i regjering, kan bli dyrt for Norge, sier Teigen.

Flere valgomater

Kristelig Folkeparti: Her får du se Geirmund Lykkes svar.

Arbeiderpartiet: Her kan du se hva Trond Giske (Ap) svarte.

Senterpartiet: Her kan du se hva Marit Arnstad (Sp) svarte.

Venstre: Er du mer enig med Jon Gunnes (V)?

Sosialistisk Venstreparti: Eller kanskje Lars Haltbrekken (SV)?