De to presidentkandidaten møttes til debatt like utenfor New York mandag kveld, og det var til dels høy temperatur på scenen. I tillegg til å snakke om politikk og planer for landet, kom begge to med hyppige stikk i løpet av den halvannen timer lange seansen.

– Clinton var mer aggressiv med personangrep enn jeg hadde ventet. Hun klarte å irritere Trump ved å stille spørsmål om både penger og forretningspraksisen hans, noe vi vet irriterer ham, forklarer Snoen.

Også Trump kom med flere angrep, men Snoen mener den republikanske kandidaten tapte seg etter hvert.

– Han avbryter, han kommer med resonnementer uten hode og hale og han kommer med noen bombastiske uttalelser om seg selv.

Trump snakket blant annet om at han hadde «det beste temperamentet» til å være president, noe som påkalte smil og humring fra Clinton.

Les også: Diskuterte økonomi, raseproblematikk, IS og Obamas fødested

– Godt forberedt

Også når de snakket om politikk, kom Clinton best ut av det.

– Hun viste at hun var godt forberedt, og hun kom med konkrete løsninger på konkrete problemer, sier Tønnesen, som er førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og engelsk ved Høgskulen i Volda.

Nettopp det at hun la fram flere løsninger enn Trump, mener han var med på å gjøre henne til kveldens vinner.

– Det ble mye snakk om fortiden. Men det amerikanske folk er mer opptatt av framtiden. De vil ha løsninger som de kan tro på vil virke, sier Tønnesen og nevner for eksempel Clintons forslag om bedre politiutdanning som et konkret forslag til løsning på et problem.

Les også: Trump: – Clinton har plantet Irak-bløff om meg i media

– Trump var Trump

– Hun så ut som en som er klar for Det ovale kontor, sier David Plouffe til NTB like etterdebatten ved Hofstra-universitetet. Plouffe var Barack Obamas valgkampsjef og gis mye av æren for Obamas seier i 2008.

– Det var en sterk debatt for henne, mens Trump så irritert ut og mistet kontrollen. Han skrøt av at han ikke betalte skatt og at han tjente penger på boligkrakket, sier Plouffe.

Også andre kommentatorer mener Trump klarte seg best i starten, men var på gyngende grunn etter hvert som han improviserte mer og mer.

– Trump var Trump, og det var ikke bra for ham i kveld, sier kommentator David Axelrod på CNN.

Klar til å være president

Clintons valgkampsjef mener den demokratiske kandidaten kom under huden på motstanderen og at han kom av hengslene.

– Hans mangel på forberedelser og at han mistet kontrollen, viser at dette er en som er fullstendig uegnet til å være president, sier Robby Mook til NTB.

Mooks motpart i Trump-leiren er naturlig nok ikke enig og mener hennes sjef gjorde motsatt inntrykk.

– Han viste landet at han er klar til å være president fra dag én. Det var billige triks fra Clinton. Han var tilbakeholden, mens hun gjorde det veldig personlig, sier hun og avslutter seierssikkert:

– Vi vinner dette. Vi vinner på moment og på entusiasme.

Seerne velger Clinton

Hvor mange velgere som kan tenkes å bytte side eller komme ned fra gjerdet etter den førstedebatten, er ikke klart. Snoen mener det er snakk om marginale endringer.

– Men dette er et jevnt valg, og da hjelper det også med 1 prosent ekstra.

En liten indikasjon på hvordan folket, og ikke bare ekspertene, bedømmer mandagens duell, kommer fram i en meningsmåling CNN utførte umiddelbart etter at TV-kameraene var slått av. Der svarte 62 prosent at de mente Clinton vant debatten, mens 27 ville tilkjent Trump seieren.

Hillary Clinton var den klare vinneren av nattens debatt, mener Alf Tomas Tønnesen og Jan Arild Snoen. Foto: Reuters