Det israelske nyhetsnettstedet Ynetnews.com skriver i dag at det er oppstått en «alvorlig diplomatisk konflikt» mellom Israel og Norge fordi den norske regjeringen «finansierer og oppfordrer til åpenbar antiisraelsk hets».

Israels ambassade i Oslo skal, ifølge nettstedet som drives av eierne bak tabloidavisen Yediot Ahronot, ha protestert til det norske Utenriksdepartementet mot det de oppfatter som norske myndigheters involvering i «demoniseringen av Israel». Israels utenriksminister har beskyldt Norge for antisemittisme

– Helt siden Gaza-krigen har Norge blitt en supermakt når det gjelder å eksportere multimedia ment for å delegitimere Israel, sier en høytstående kilde i det israelske Utenriksdepartementet til nettstedet. Kilden påpeker at norske skattebetaleres penger brukes for å skape og distribuere multimedia-innholdet til hele verden.

Gazamonologene

Israelsk UD skal ha hisset seg kraftig opp over innholdet i flere kulturprosjekter, med norsk offentlig pengestøtte.

Det vises blant annet i nyhetsartikkelen til at lokale myndigheter i Trondheim skal ha støttet en gruppe studenter som skal sette opp teaterstykket Gazamonologene..

Gazamonologene består av 33 tekster skrevet av ungdommer mellom 14 og 17 år bosatt i Gaza. Monologene er ungdommenes egne fortellinger, drømmer og tanker i tidsrommet før, under og etter krigen i desember 2008 - januar 2009.

Stykket skal nå vises ved FNs hovedkvarter i New York.

Gullvåg-malerier

Stykket skal ifølge israelerne følge i samme fotspor som Håkon Gullvågs nylige maleriutstilling i Syria, Libanon og Jordan. Da fjernet den franske ambassaden Gullvåg-bilder av frykt for at de skulle virke provoserende.

«Utstillingen viser drepte palestinske babyer ved siden av israelske hjelmer, som ligner nazisoldatenes hjelmer, og et israelsk flagg stenket i blod», skriver Ynetnews. Gullvåg-utstillingen ble etterpå utstyrt med en lapp om at flere bilder var fjernet mot kunstnerens vilje.

Håkon Gullvågs malerier, som nylig ble utstilt i Syria, Jordan og Libanon, har skapt sinne i Israel, og brukes også som et eksempel på at norske skattebetaleres penger benyttes til å spre Israel-hat.

I tillegg blir det påpekt at utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ha omfavnet og lovprist boken som de to legene Mads Gilbert og Erik Fosse skrev etter oppholdet på et sykehus i Gaza under det israelske angrepet i 2008/2009.

Dokumentarfilm

Vibeke Løkkebergs dokumentarfilm Gazas tårer får også gjennomgå kraftig, og det blir bemerket at Norge nå hjelper til med å spre denne filmen til festivaler over hele verden.

Israelsk UD kritiserer at filmen fokuserer på barns lidelser uten at Hamas rolle, rakettene som avfyres mot Israel eller «Israels rett til selvforsvar» nevnes.

«Filmen viser Gaza-beboere som roper «Itbah al-Yahud», men den norske oversettelsen sier «slakt israelerne», istedenfor «slakt jødene», skriver avisen.

Ingen penger fra UD

Produsent Terje Kristiansen vedgår at uttalelsen i filmen er tekstet feil.

- Vi endret dette fordi det var åpenbart at befolkningen på Gaza ytret dette som en protest mot Israel, og ikke mot jødene. Jeg kan ikke se at dette er noen stor sak i forhold til budskapet i filmen. Vi har laget en film som fokuserer på barnas lidelser. Dette er ingen politisk film, og Hamas har ingen rolle i den, sier han.

Kristiansen avviser også at filmskaperne har fått penger direkte fra norsk UD, og viser til at israelerne må ha misforstått kraftig hvordan norske kulturarbeidere opererer.

- Den norske pengestøtten til Gazas tårer kom fra Norsk filminstitutt og Fritt Ord, sier han.

- Del av ytringsfriheten

Norsk UD avviser kritikken fra israelerne.

- Politiske holdninger er ikke relevant som vurderingskriterium ved utdeling av statlig støtte til kunst og kulturformål, herunder formidling til utlandet. For norske myndigheter er hensynet til ytringsfrihet viktig, og man gir seg derfor heller ikke inn på politisk styring av de kunstnerlige uttrykkene, sier Bjørn Svenungsen, pressevakt for utenriksminister Gahr Støre.

Håkon Gullvåg var ikke særlig fornøyd da den franske ambassaden i Syria fjernet to av hans bilder i utstillingen i det franske kulturpalasset i Damaskus. Foto: KIM NYGÅRD
På bildet til venstre henger verket «Flagget». Lørdagen etter åpningen hadde verket blitt tatt ned, og blitt erstattet. Foto: PRIVAT