Da flodbølgekatastrofen rammet 2. juledag opplevde forsikringsselskapene det skrikende behovet for representanter fra det offentlige Norge. Akkurat på samme måte var det da bombene smalt på Bali.

– Når det skjer store nasjonale katastrofer i utlandet må det offentlige Norge inn. Vi og Sjømannskirken etterlyste etter Bali-terroren en nasjonal kriseplan. Vi ønsker oss en aksjonsgruppe eller en «task force» som er kompetent, som har vide fullmakter og som fungerer på tvers av departementsgrenser. Denne gruppen bør bestå av folk som kan kaste seg rundt med en gang noe slikt skjer, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring, og gir et eksempel:

–Med en gang italienerne skjønte omfanget av flodbølgekatastrofen, stoppet de flyene som skulle gå med passasjerer til Thailand. Det ble ikke gjort i Norge.

Sendte katastrofeteam

Vennesland har nettopp kommet hjem fra Phuket i Thailand, og vet godt hva slags behov de rammede har etter en katastrofe av dette omfang. Europeiske sendte sitt første katastrofeteam allerede 2. juledag.

– Jeg traff veldig mange berørte med sin sorg og fortvilelse. Det de hadde opplevd er det vanskelig å sette ord på. 2. juledag befant det seg rundt 3000 nordmenn i det rammede området. Mange hadde et ekstremt behov for informasjon og praktisk hjelp. Men for å klare å yte dette kreves et apparat, dette er ekstremt viktig i en sånn situasjon med et sånt omfang. UD-folkene som bisto nordmenn i katastrofeområdet gjorde naturligvis det de hadde muligheter for, sier Vennesland, som savnet en aksjonsgruppe der og da.

– Vi håper at en aksjonsgruppe blir opprettet i kjølvannet av myndighetenes evaluering. Det vil være en trygghet og sikkerhet å ha en slik gruppe, sier informasjonssjefen.

– Verden er utrygg

Nordmenns reisemønster blir bare mer og mer eksotisk viser statistikken fra Europeiske.

– Vi vet fra våre skadelister at nordmenn beveger seg til de minste prikkene på kartet over hele verden. Nordmenn er globetrottere, men i noen områder er det større konsentrasjoner av oss. Blant annet i Spania og Hellas, men også Thailand kommer høyt oppe på listen over de mest populære reisemålene, sier Vennesland, og fortsetter:

– På to år har vi sett fugleinfluensa, Sars-epidemi, Bali-terroren og nå flodbølgene. Verden er en utrygg plass, men vi kan ikke la det stoppe oss fra å reise. Men i områder hvor det er konsentrasjoner av nordmenn bør vi være sikre på å ha et apparat som trer i aksjon når store nasjonale katastrofer inntreffer. Vi tar fortløpende oss av større enkelthendelser med mange nordmenn involvert, men store nasjonale kriser kan ikke vi håndtere alene. Og dette kan skje igjen, om en uke, en måned eller ett år. Det er derfor viktig at evalueringsarbeidet myndighetene gjør nå skjer raskt.

Foto: PRIVAT