– Kina har hele tiden vært sterkt kritisk til verktøy som brukes til eksportkontroll som USAs enhetsliste, skriver Kinas utenriksdepartement i en uttalelse fredag.

– Både Kina og Russland har rett til å utføre normal økonomisk handelsvirksomhet og slikt samarbeid bør ikke forstyrres, heter det videre.

Kina forsyner ikke Russland med våpen, men amerikanerne misliker sterkt at kinesiske råvarer og teknologi havner hos russisk våpenindustri.

De argumenterer med at det bidrar til at vestlige sanksjoner mot Russland er langt mindre effektive enn hva de ellers hadde vært.

Selskaper som står oppført på USAs enhetsliste er begrenset fra tilgang til amerikanske varer og teknologi uten tillatelse fra myndighetene.

En hendelse hvor en kinesisk høydeballong fløy fra Alaska til Sør-Carolina i fjor, vekket mye oppmerksomhet, før det amerikanske militæret skjøt den ned. Etter den hendelsen ble seks kinesiske enheter oppført på listen.

Forholdet mellom USA og Kina ble mer anspent etter at president Donald Trump gikk til handelskrig mot Kina. Biden har opprettholdt handelsrestriksjonene som Trump innførte og også innført nye som har rammet Kinas tilgang på blant annet vestlig databrikke-teknologi.