Etter et døgn med utskjelling fra gamle partikollegaer, svarte Grete Knudsen (72) på kritikken mot hennes nye bok «Basketak – mine år med Brundtland, Jagland og Stoltenberg» under en pressekonferanse onsdag.

I boken langer Ap-veteranen ut mot en rekke partikollegaer, inkludert statsminister og partileder Jens Stoltenberg, helseminister Jonas Gahr Støre og justisminister Grete Faremo.

I boken beskriver hun Stoltenberg som konfliktsky og unnvikende.

- Han svek meg da jeg trengte han som mest i forbindelse med flere vanskelige saker som handelsminister, utdypet Knudsen under pressekonferansen.

Hun mener også at Jonas Gahr Støre ikke er rett person til å bli Ap-leder i fremtiden.

- Riktig for meg

Knudsen fikk gjentatte spørsmål om hvorfor hun velger å gi ut boken bare fire uker før valget, i en valgkamp hvor Ap sliter tungt.

- Tidspunktet er godt og riktig for meg. Nå er politikk i vinden, og det er nå jeg har kreftene som trengs for å skrive boken etter lang tid med alvorlig sykdom, sa Knudsen, som har vært rammet av kreft og hjerneslag.

Hun ble spurt om hvordan hun kan si at boken er skrevet «i dyp kjærlighet til partiet», når partifeller opplever den som et bakholdsangrep rett foran valget.

- Nå er det altså gjort, og jeg mente det var riktig. I løpet av noen dager vil det komme nye saker, var alt Knudsen ville svare.

Støtter Jagland

Knudsen var innvalgt på Stortinget fra 1981 til 2001 og statsråd i tre Ap-regjeringer mellom 1992 til 2001. I sin tid i toppolitikken ble hun beskrevet som en urokråke med flere åpne oppgjør med partifeller.

Knudsen sier hun mener partiet i dag har altfor lite åpen diskusjon og uenighet, og hun håper boken hennes kan bidra med mer av dette.

- Jeg mener det er riktig at man skal si sin mening og ha åpne debatter, og der har Ap en lang vei å gå i dag, sier Knudsen til NTB.

Hun sier hennes mål med boka er å skrive om Arbeiderpartiet på 1980 og 1990-tallet, en epoke hun mener var særdeles viktig i partiets nyere historie.

- Jeg hadde også et ønske om å nyansere bildet av hva som skjedde da Thorbjørn Jagland trakk seg som partileder i 2000. Han var mye bedre enn sitt rykte, sier Knudsen.

Hun satt i regjering både under Jagland, Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg, og det er kun Jagland hun omtaler i utelukkende rosende ordelag.

Om Gro Harlem Brundtland skriver Knudsen at hun aldri kom på god fot med henne, og at hun opplevde henne som «bakpå» i flere viktige kvinnepolitiske saker, men kaller henne en god administrator.

- Riktig tidspunkt

Blant dem som har kritisert Knudsen for boka er Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg, som tirsdag kalte boka for ondskapsfull.

Også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, og de to tidligere Ap-statsrådene Karita Bekkemellem og Thorbjørn Berntsen har gått hardt ut mot bokprosjektet.

Jens Stoltenberg har avvist å svare på kritikken fra Knudsen.

- Jeg har langt viktigere ting fore. Jeg har en valgkamp å ta meg av, uttalte Stoltenberg under et pressemøte med LO onsdag.