Da George W. Bush vant 2004-valget var det mye på grunn av at folk mente han var den sterke leder. Men den sterke lederen blåste bort da Katrina kom.

- Orkanen avslørte store svakheter helt opp til Departementet of Homeland Security, sier USA-forsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier.

- Bush ikke var den garantisten for sikkerhet som folk trodde. Håndteringen av Katrina fikk mange til å tenke: Hva ville skjedd hvis det hadde vært et terrorangrep? Jeg tror også dette skader det republikanske partiet. Republikanerne sitter med et stort ansvar fordi de har administrasjonen og flertall i begge hus i Kongressen. I tillegg blir Irak-krigen sett på som republikanernes krig, og den går ikke bra, sier Melby.

Men USA-forskeren er ikke overbevist om at demokratene kan kassere inn en seier ved mellomvalget neste år.

- Grensene som er trukket opp for enkeltmannskretsene bidrar sterkt til å bevare dagens stilling. Hestehandel mellom partiene har fjernet de fleste av vippekretsene og gjort inndelingen svært statisk.

Melby mener orkankatastrofen også åpner muligheter for Bush til å komme tilbake.

- Mye vil avhenge av hvordan gjenoppbyggingen skjer. Bush ønsker en sterk føderal innsats. Vi ser også spirene til en debatt om velferdspolitikken. Bush holdt en interessant tale i New Orleans der han snakket om å føre store grupper ut av elendigheten, og bryte fattigdomsmønsteret. Han vil bort fra konsentrasjonen av fattige i bydeler som hverken har arbeidsplasser eller butikker. Presidentens nære rådgiver Karl Rove og de neokonservative kan ha sans for en slik velferdspolitikk. Målet deres er å gjøre det republikanske partiet til det dominerende flertallsparti, slik demokratene var i Franklin D. Roosevelt-perioden. Men da trenger republikanere mer støtte fra minoritetsgruppene. Men dette er meget kontroversielt innad i det republikanske partiet, sterke krefter vil motsette seg sterk føderal innsats i gjenoppbyggingen og i tiltak for de fattige.

I går ble det kjent at ny konkurslovgivning kan skape store problemer for orkanofre som har gjeld de ikke kan betjene.

Hillary frempå

- Jeg tror Bush og republikanerne får mindre gjennomslag i perioden 2006-2008.

Forskeren mener det blir spennende å se om demokratene griper sjansen til å fremme saker som fordelingspolitikk og miljøvern. Så langt har de vært meget forsiktige, selv om Hillary Clinton har vært litt frempå.

- Den menige amerikaner er fullstendig klar over den store fattigdommen, men mange mener at de fattige har seg selv å takke. Så langt har det handlet mest om hvordan katastrofehjelpen skal fungere, ikke hvordan de underliggende problemer skal løses, sier Mauk.

- Orkankatastrofen har utvilsomt styrket den grønne siden i USA, men for meg høres Bush fortsatt ut som en mann fra oljeindustrien. Han snakker om å frigi reserver og å gi føderale penger til gjenoppbygging av raffinerier. Så langt har han ikke sagt ett ord om endret miljøpolitikk, sier David Mauk.