– Det vi gjorde i går i Stortinget, ved å gi et fem års støtteprogram til Ukraina, blir nå plukket opp her som det de kaller en norsk modell, sier Støre til NTB.

Ukraina-pakken er på 75 milliarder kroner, fordelt på fem år. Ved siden av økonomisk og militær støtte til Ukraina er fem milliarder satt av til landene i sør.

– Det viktige prinsipielle med denne pakken er at den skal vare i fem år. Og det andre er at vi også stiller opp for sør, framholder Støre

– Stor interesse

Støre sier at det ikke var avgjørende å få pakken gjennom i Stortinget før han satte kurs for München og den årlige sikkerhetskonferansen, som startet fredag ettermiddag.

– Men når det først skjedde, så er jo dette en fin anledning til å dele informasjon om det her nå. Det er stor interesse fra flere land for dette, understreker han.

– Noe av det vi har vært opptatt av fra norsk side, er å understreke langsiktigheten i denne støtten, at det ikke bare er fra måned til måned, men at vi skal stå ved Ukraina i lang tid.

Viktig møteplass

München-konferansen varer i tre dager og blir regnet som verdens viktigste møteplass på sikkerhetspolitikk.

I år er nesten alle europeiske regjeringssjefer på plass, sammen med en rekke ledere som USAs visepresident Kamala Harris og utenriksminister Antony Blinken og Kinas øverste diplomat Wang Yi.

Ikke uventet er Ukraina-krigen det altoverskyggende temaet på konferansen.