Loven går nå videre til Senatet for endelig behandling, før den ender opp på president Joe Bidens kontor for signering. I en uttalelse fra Det hvite hus lørdag oppfordret presidenten Senatet til å behandle saken raskt.

Kammeret godkjente også som ventet en støttepakke til Taiwan på 8,1 milliarder dollar, samt militær støtte til Israel på totalt 13 milliarder dollar. Det er også satt av 9 milliarder dollar til humanitær hjelp til Gaza og andre sårbare befolkningsgrupper rundt om i verden.

Det var imidlertid Ukraina-støtten som var den aller største saken på kongressrepresentantenes bord lørdag. Den ble vedtatt med solid flertall – 311 mot 112 stemmer.

En serie tillegg til loven som var utformet av motstanderne for å vanne ut eller ødelegge den, ble alle stemt ned.

Langvarig stillstand

Vedtaket kommer etter uker med politisk strid og intern krangel blant Republikanerne i Representantenes hus. En gruppe republikanerne på ytre høyre fløy er sterkt imot amerikansk militærstøtte til Ukrainas kamp mot den russiske invasjonen.

Det har ført til at speaker Mike Johnson sto overfor en svært vanskelig politisk balansegang, siden Republikanernes flertall i forsamlingen er syltynt.

Den amerikanske militærstøtten til Ukraina stanset opp etter at den forrige pakken var oppbrukt. Europeiske og andre vestlige støttespiller har så langt ikke klart å fylle opp dette tomrommet, noe som har fått konsekvenser på slagmarken.

Sliter

Ukraina har de siste månedene slitt hardt i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene. President Volodymyr Zelenskyj har gjentatte ganger bedt om forsyninger av luftvern og artillerigranater.

Amerikanske militære har anslått at Russland, som blant annet skal ha fått overført materiell fra Nord-Korea og Iran, har fem ganger så stor ildkraft som ukrainerne.

Nyhetsbyrået AP beskriver debatten i forkant av avstemningen som alvorstung og målrettet. Både republikanske komitéledere og toppdemokratene i gruppene oppfordret til en rask behandling av saken.

– Verdens øyne er på oss, historien vil dømme oss ut fra hva vi gjør her nå, sa Texas-republikaneren Michael McFaul, som leder utenrikskomiteen.

Da støtten var vedtatt, brøt det ut jubel og klapping i salen. Enkelte viftet med ukrainske flagg.

Takknemlig

Reaksjonene lot heller ikke vente på seg. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket USA i en melding på X/Twitter.

– Jeg er takknemlig overfor Representantenes hus, begge partier, og speaker Mike Johnson personlig, for beslutningen som gjør at historien er på rett spor, skrev han.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg gledet seg over utfallet.

– Jeg ønsker velkommen at Representantenes hus i USA har godkjent en stor ny støttepakke til Ukraina. Ukraina bruker våpnene som de Nato-allierte gir landet til å ødelegge den russiske kampevnen. Dette gjør oss alle tryggere, både i Europa og Nord-Amerika, sier Stoltenberg på X/Twitter.

– Dette er svært gledelige nyheter. Denne støtten er sårt tiltrengt og vil blant annet bidra til å gi Ukraina bedre luftverndekning, skriver utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en epost til NTB.

Russisk misnøye

USAs president Joe Biden gleder seg over hjelpepakkene og omtalte dem som et svar på «historiens kall».

Russiske myndigheter kommenterte også vedtaket lørdag, og sa at USAs støtte «vil drepe enda flere ukrainere».

– Avgjørelsen om å gi støtte til Ukraina var ventet og forutsigbar, sa president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.