– Reaksjonene overfor Petersen er en generell reaksjon etter en krise. Han er blitt en syndebukk, slik det ofte blir i forbindelse med alvorlige kriser. I tillegg kommer at utenriksministeren ikke har beklaget uklarheten med navnelistene, sier Nordby til NTB.

Han utelukker imidlertid ikke at hardkjøret fra mediene kan føre til at opposisjonen i Stortinget blir presset til å reagere også i forhold til Petersen personlig, men har tror det ikke.

– Det vil være problematisk å foreta utskiftninger i regjeringen i 12. time foran et valg, sier Nordby.

Han tror også det vil være vanskelig for statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) å gjøre Petersen til syndebukk. Bondevik har selv stått fram og sagt at han har det øverste ansvaret for arbeidet etter flodbølgekatastrofen.

Massiv kritikk

I store deler av norsk presse kommer det krass kritikk av utenriksministeren i kommentarer og lederartikler. Noen går så langt som å si at «Petersen henger i en tynn tråd»

– Jeg tror ikke politikerne tenker på samme måte, sier Trond Nordby.

Ledende politikere er forsiktig med å plassere ansvaret for rotet med listene og arbeidet UD har gjort hos Petersen personlig. Så langt har de vært mer opptatt av hva man kan lære av det som er skjedd. Det er også satt fram krav om gransking av departementets struktur og måte å arbeide på .

Vil ha forandring

Både opposisjonen i Stortinget og politikere fra regjeringspartene krever forandringer, men er fortsatt varsomme med å gjøre Petersen til syndebukk, slik flere aviser gjør.

– Det må bli betydelige forandringer, slår parlamentarisk leder i Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen fast.

Hun er bekymret for den interne kulturen i UD. Halvorsen sier at departementet ikke har kapasitet til å ta seg av henvendelsene som kommer, og er uten skikkelige systemer. Denne kritikken støttes av Arbeiderpartiets parlamentariske leder Jens Stoltenberg.

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width mener at mangelen av en sentral krisehåndteringsenhet er en årsak til at «det har gått veldig galt med regjeringens håndtering av krisen».

– I etterpåklokskapens lys er vi at dagens kriseberedskap ikke er god nok. Derfor vil jo også regjeringen få en gjennomgang av sine rutiner, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Bjørn Hernæs.