Det har lenge vært forbudt å minnes ofrene for massakren på det kinesiske fastlandet. De siste årene har myndighetene også slått ned på slike markeringer i Hongkong.

Sent lørdag kveld opplyste politiet at de har pågrepet fire personer for ordensforstyrrelse eller handlinger med opprørsk hensikt. Fire andre er innbrakt, mistenkt for å ha brutt offentlig fred.

Den 4. juni 1989 rykket kinesiske soldater og stridsvogner inn på plassen som på norsk er kjent som Den himmelske freds plass. Målet var å fjerne titusener av studenter som i ukevis hadde demonstrert for demokratiske reformer.

Lystenning forbudt

Hundrevis, om ikke tusenvis, av mennesker ble drept som følge av den brutale maktbruken. Siden har Kina ikke tolerert diskusjoner om det som skjedde.

Blant dem som ble pågrepet i Hongkong, var kunstnerne Sanmu Chen og Chan Mei-tung.

– Hongkong-folk, vær ikke redde for dem. Ikke glem 4. juni, ropte Samnu Chen, omringet av politifolk.

Hongkong har gjennom årene vært det eneste stedet i Kina der det har vært lov å markere dagen. I flere tiår møtte titusenvis av mennesker opp til den årlige lystenningen i Victoria Park i sentrum av Hongkong.

Men etter at Kina festet grepet om territoriet, har alle minnesmerker blitt fjernet og offentlige markeringer blitt forbudt.

Hvite blomster

De kjente aktivistene Kwan Chun-pong og Lau Ka-yee ble pågrepet tidligere lørdag etter at de møtte fram i Victoria Park der man før pleide å tenne lys for ofrene. De bar på blomster og ark der de fortalte at de ville la være å spise i ett døgn minnes ofrene.

AFP-journalister så også at politiet tok med seg et ungt par som var kledd i hvitt og bar på hvite krysantemumer. Hvit krysantemum er et symbol på sorg i Hongkong. På spørsmål om de ble pågrepet, svarte mannen med blomster «jeg aner ikke», samtidig som han ble ført bort.

Sist gang Hongkong-kinesere kunne tenne lys for ofrene, var i 2019. Etter det har flere aktivister som har trosset forbudet, blitt dømt til flere år i fengsel.