- Omfanget er utenfor en hver tenkelig proposjon, sier den rettsmedisinske veteranen Olav A. Haugen fra Trondheim.

Indonesia og Sri Lanka et har et antall omkomne som gjorde at de umiddelbart forlot tanken på identifisering. For Thailand ble dette en umulighet - og dermed starten på et arbeid verden aldri har sett maken til.

Eksperter fra 31 land jobber nå med identifisere lokalbefolkning og det store antallet turister som var i Sør-Thailand 2. juledag.

I tre uker har ID-ekspertene Olav A. Haugen, Thorbjørn Aass og Helge Hovin fra Trondheim stått i likcontainerne som er rigget opp et forsøk på å ta vare på de nesten 4000 kroppene som til nå er funnet i Thailand.

- Hver enkelt kropp har vi erfaring i å forholde oss til. Men omfanget her er utenfor en hver tenkelig proposjon, sier overlegen Olav A. Haugen fra rettsmedisinsk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

I front

Til sammen har de tre deltatt på det meste av store katastrofer i Norden.

- Det går ikke an å forberede seg til en slik jobb vi nå har vært gjennom. Det går egentlig ikke an å beskrive dette her, sier Helge Hovin.

Fra tidlig morgen til langt på kveld er lik etter lik båret frem i den intense heten. Møysommelig er kroppene kartlagt. Man har lett etter karakteristika, arr og tatoveringer. Selv silikoninnlegg i kvinnebryst har unike nummer. Det er forsøkt å ta fingeravtrykk, tannavtrykk er sikret. Sikkerhetsnettet er DNA-materiale hentet fra ulike bein som må skjæres ut av kroppene.

Alle vil bli identifisert

Etter groteske arbeidsforhold, delvis i friluft, ved den første oppsamlingsplassen ved Khao Lak, er nå de vestlige kroppene flyttet sørover til et tempelområde ved Mai Khao ved den internasjonale flyplassen på Phuket. Arbeidet de siste dagene foregår i nye mobile ID-enheter skaffet til veie av Norge.

- Vi er i bedre gjenge nå, det har vært utfordringer i organiseringen. Alle norske omkomne blant kroppene som er funnet vil bli identifisert til slutt, sier Haugen.

Haugen, Aass og Hovin er sammen med de andre internasjonale ID-ekspertene 200 kropper fra å ha kjørt samtlige vestlige lik gjennom det internasjonale ID-systemet. Mye tyder på at de nærmere 2000 asiatiske likene som er funnet, skal ettergåes en gang til.

Rørt til motivasjon

- Vi satt på bakken sammen med 2000 buddhistmunker, pårørende lokale og internasjonalt personell samlet til minnestund. Seks religioner var representert. Vi sang salmer. Med monoton, dyp buddhistsang som bakteppe ble flere tusen papirlys sluppet i været. Noen med små hjertesmykker med navn på de savnede. Det var veldig rørende, sier Aass.

- Da tenkte jeg på hvor viktig det er at vi gjør jobben vår. Det var motivasjon til tusen, sier Hovin.

- Stjernehimmelen blir aldri den samme etter denne kvelden, fastslår Haugen

Samhold ventilerer inntrykk

- Kameratskapet i teamet er helt avgjørende. Vi er blitt en kjempegjeng. Mange vil nok savne samholdet når vi nå reiser hjem til hverdagen, sier Aass.

ID-teamene er satt sammen med personell fra hele Norge. De skandinaviske landene har jobbet tett og funnet tonen.

Pauser og fridager blir brukt for det de er verdt til sosial omgang og utkobling.

Kommer tilbake

- Tre uker er absolutt nok. Det er ikke tilrådelig at noen står lenger enn det med dette arbeidet. Nå skal det bli godt med snøslaps og regn i Trondheim, sier Haugen.

Ingen av de tre har vært i Thailand før. Møte med Thailand og det thailandske folket har også gitt inntrykk av det mer positivet slaget.

Hovin er overbevist om at han kommer tilbake.

- Uten å gi barna for høye forventninger, er jeg sikker på at jeg og familien kommer tilbake. Jeg har lyst å lære landet, folket og den flotte naturen bedre å kjenne, sier Hovin.

- Jeg har forelsket meg i landet og den naturlige vennligheten. Dette er smilets land, sier Aass.

- Det er noe med mentaliteten. Buddhister bærer sorg på en flott måte. De sørger. Men ikke ved å gråte. Bare gode tanker hjelper de døde, sier de til oss. Det er en annen tradisjon enn vår. Men den er flott og trengs her nå, sier Haugen.

Foto: STEINAR FUGELSØY