Delegatene skal på møtet drøfte om rike land skal kompensere fattige land som er mest utsatt for klimaendringene, uten at de selv har noe skyld.

– Dette skaper for første gang et institusjonelt stabilt rom på dagsordenen for COP og Parisavtalen for å drøfte det presserende spørsmålet om finansieringsordninger som er nødvendig for å håndtere forskjellene, sier COP27-president Sameh Shoukry.

Ved COP26 i Glasgow blokkerte rike land et forslag om klimakompensasjon til fattige land.

Delegater fra nesten 200 land har ankommet rødehavsbyen Sharm el-Sheikh for å delta i det 13 dager lange møtet. Mange av de viktigste lederne kommer mandag eller tirsdag.

– Mens jeg forstår at ledere over hele verden må prioritere andre utfordringer i år, må det være klart at mangel på handling er nærsynt og fører til klimakatastrofe, sa lederen for COP26 i Glasgow i fjor, Alok Sharma, da han overførte ansvaret til Egypts Shoukry.

Møtet finner sted etter et år med ekstreme værforhold, fra globale hetebølger og tørke til oversvømmelser og kraftige orkaner, som viser det akutte behovet for tiltak mot klimaendringene.

I de siste månedene har tusener av mennesker mistet livet i værkatastrofer, millioner er drevet på flukt, og det er gjort skade for milliarder.