De siste døgnene har Utenriksdepartementet (UD) jobbet på spreng for å få oversikt over situasjonen. Fortsatt gjenstår mye arbeid. Antallet personer som er meldt omkommet, var tirsdag kveld fortsatt 13, mens mellom 20 og 40 nordmenn er skadd i flodbølgekatastrofen. Disse tallene vil ifølge myndighetene trolig stige, og det er sannsynlig at flodbølgene i Sørøst-Asia vil bli den verste ulykken som har rammet nordmenn i utlandet noen gang.

Usikkerhet

UD har fått melding om at det totalt skal befinne seg 2.300 nordmenn i de utsatte områdene i Thailand. Av disse skal 1.500 være i god behold, mens UD ennå ikke har lyktes med å komme i kontakt med mellom 700 og 800 personer.

– Det er stor usikkerhet knyttet til antallet nordmenn vi ikke har lyktes med å komme i kontakt med. Vi vet ikke om alle disse personene befant seg i området. Noen kan fortsatt være i området uten mulighet til å kommunisere med oss. Noen kan være skadd og på sykehus, mens andre kan ha reist ut av området uten at vi har fått melding om det, sier utenriksminister Jan Petersen (H).

Sender personell

Norske helsemyndigheter sender i samarbeid med Forsvaret natt til onsdag et fly til Thailand. Flyet har kapasitet til å transportere 20-25 skadde hjem til Norge.

– Dette flyet vil gå i skytteltrafikk til det ikke er behov for det lenger, sier helseminister Angsgar Gabrielsen.

Helsemyndighetene opprettet tirsdag kveld en informasjons- og støtteenhet i Norge for å ta seg av den enorme pågangen fra pårørende hjemme.

– Vi vil også ta kontakt med innvandrermiljøer i Norge, som det tamilske, for å tilby hjelp, sier Gabrielsen.

– Gjør hva vi kan

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) avbrøt tirsdag juleferien i Molde for å lede arbeidet med å bistå de norske ofrene.

– Jeg kan forsikre at de aktuelle departementer har gjort det de har kunnet, og gjør det de kan, etter hvert som man har fått mer oversikt over omfanget. Vi har sendt UD- og ambassadepersonell, helsepersonell. Vi sender ekstra fly, og vi har bevilget 50 millioner kroner foreløpig, sier statsministeren til NTB.

Bondevik mener imidlertid at omfanget gjør situasjonen ekstra vanskelig.

– Det har vært en kaotisk situasjon som knapt noen har opplevd noen gang før. Infrastruktur og telefonsystemer er brutt sammen. Dette er vanskelig å håndtere, men de involverte har gjort det de kunne, sier Bondevik.

Onsdag skal statsministeren og kongeparet delta i en forbønnsgudstjeneste i Oslo domkirke til minne om ofrene for flodbølge katastrofen.

Hjem ulike veier

Foruten myndighetenes innsats forsøker også nordmenn å ta seg ut av området på egen hånd. Blant annet kom et 20-talls nordmenn med fly til Göteborg tirsdag. Noen av dem hadde måttet reise fra savnede familiemedlemmer.

– Jeg møtte en gruppe mennesker som var tydelig preget av det grusomme de hadde opplevd, sier sjømannsprest Torunn Jåvold i Göteborg.

De norske sjømannskirkene i Bangkok, Singapore, Dubai, Stockholm, Göteborg og København er nå satt i beredskap for å ta seg av nordmenn som mellomlander på vei hjem fra flodbølgekatastrofen.

Foto: SCANPIX/REUTERS
Foto: SCANPIX/REUTERS