Dagen etter valget møttes partiets sentralstyre i Oslo for å drøfte valgresultatet. Etterpå holdt partileder Siv Jensen et kort pressemøte, men innrømmet at det var lite hun kunne si. Etter en hektisk valgkamp vil partiet ta en pust i bakken og forberede seg internt.

– Det vil være naturlig at vi i begynnelsen av neste uke begynner samtaler med de andre tre partiene for å avklare den politiske situasjonen, sa Jensen.

Det er Jensen og de to nestlederne Ketil Solvik-Olsen og Per Sandberg som skal føre forhandlingene, mens sentralstyret skal fungere som «referansegruppe». Dessuten skal landsstyret få avgi sin dom over et forhandlingsresultat.

Utover det var Jensen lite villig til å snakke om hvilke saker partiet vil prioritere i møte med Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Jeg tror vi står oss på å forhandle i lukkede rom, sa Jensen som svar på et spørsmål som dreide seg om bompenger.

Ei heller ville hun kommentere nestleder Ketil Solvik-Olsens utspill om at partiet burde få fem-seks statsråder, eller hvilken statsrådpost hun ønsker seg selv.

Titter i kortene

På vei ut fra Fremskrittspartiets kontorer i Oslo sentrum spanderer imidlertid Sandberg en liste over saker som det er viktig for partiet å få gjennomslag for:

– Det er ikke nytt, det har vi snakket om på inn- og utpust gjennom hele valgkampen: Helse, infrastruktur, justis- og innvandringspolitikk. Og ikke minst forenkling av offentlig sektor blir et viktig område, sier han til NTB.

Men han er ikke like villig til å røpe hvilke saker som er mindre viktig og som kan forhandles bort.

– Det blir feil av meg å legge de kortene på bordet, for nå skal vi inn i forhandlinger og så skal vi ta og gi. Så får vi se, sier han, men antyder likevel at partiledelsen har vurdert hvilke saker det gjelder:

– Vi har tittet på kortene, og det gjør vi med jevne mellomrom nå, sier han.

– Historisk

Selv om partiet mister 12 mandater på Stortinget etter årets valg, kaller Jensen situasjonen historisk.

– Vi er fulle av optimisme og mener selv at valgresultatet gir oss en veldig sterk posisjon inn i eventuelle forhandlinger når og hvis vi måtte komme dit, framholdt hun på pressemøtet.

Jensen hadde også et møte med de andre borgerlige partilederne tirsdag, men understreket at det handlet mest om praktiske ting og ikke var politiske forhandlinger.

På spørsmål om partiet står fast ved at de ikke kan støtte en regjering de ikke er med i, svarte Jensen:

– Det er ingenting i Fremskrittspartiets strategi som har endret seg over natten. All vår strategi ligger fast. Men samtidig er det understreket av alle de fire partiene, den reelle viljen som er til å sette seg ned og snakke sammen, sier Jensen.