Det var særlig to dueller det var stor oppmerksomhet om på den andre av de store tirsdagene i nominasjonskampen:

Både Florida-senator Marco Rubio og Ohio-guvernør John Kasich skulle kjempe om velgernes gunst på hjemmebane, nominasjonsvalg de var helt avhengige av å gå seirende ut av for å holde liv i drømmen om Det hvite hus.

Spikeren i kisten

For Rubio gikk det omtrent som ventet, men langt fra slik han selv håpet. Med en oppslutning på 46 prosent vant Trump tirsdagens største seier og tar med seg samtlige 99 delegater fra delstaten.

For Rubio ble det siste spikeren i kisten for en valgkamp som på ingen måte har innfridd de høye forventningene. Senatoren kunngjorde etter kort tid at han innstiller valgkampen og gir opp.

– Da jeg bestemte meg for å stille, ville jeg ha en valgkamp som var optimistisk med tanke på vårt lands framtid, sa Rubio til sine tilhengere på en valgvake i Miami.

– Politisk sinne og bitterhet gir oss ikke bare et delt parti, men det gir oss en delt nasjon, der folk hater hverandre, sa han, med klar hevnisning til Trump og hans svært omstridte valgkamp.

Etter uker med syrlige kommentarer, kom det endelig ros fra Trumps side som gratulerte med gjennomføringen av valgkampen og sa Rubio er «tøff og smart» og har «en stor fremtid».

Feltet krymper

Dermed er det bare tre kandidater igjen fra det som en gang var et svært bredt republikansk felt. Trump leder fortsatt an, med Ted Cruz på en klar andreplass.

Tirsdag tok John Kasich sin første seier da han på hjemmebane klarte å tukte Trump og sikret seg endelig sin første delstatsseier hittil i nominasjonskampen.

Det gir ham samtlige 66 landsmøtedelegater fra Ohio, en av delstatene med et såkalt «winner takes all»-system. Det er langt fra nok til utgjøre en trussel mot Trumps over 600 delegater, men det bidrar til at det blir vanskeligere for Trump å sikre seg et rent flertall før landsmøtet i juli.

Mange har påpekt at Trump fortsatt ligger under 50 prosent i de fleste delstater som holder nominasjonsvalg, til tross for at feltet har krympet betraktelig. I samtlige av statene han vant tirsdag, endte oppslutningen på 40-tallet.

Clinton: – Enda en super tirsdag

Hillary Clinton jublet for nok en god valgkampdag. Med flere nye seire under beltet øker hun forspranget til Bernie Sanders før landsmøtet i juli.

Clinton feiret sammen med sine tilhengere i Florida, den første staten hvor hun ble utropt til vinner tirsdag kveld.

– Dette har vært en ny super tirsdag, sa den tidligere utenriksministeren etter hvert som det ble klart at mye var i ferd med å gå hennes vei.

Med 214 delegater i spill var Florida den største staten det ble kjempet om denne dagen. Da 95 prosent av stemmen var talt opp, hadde hun sikret seg minst 69 av delegatene.

Utfordreren Bernie Sanders sto oppført med 31 kandidater. I motsetning til Republikanerne, har ikke Demokratene noen praksis der vinneren får alle delegatene fra en delstat.

Befester posisjonen

Clinton ble også utropt til vinner i North Carolina og Ohio. Førstnevnte bekrefter tendensen fra tidligere i nominasjonskampen om at hun har et godt grep om sørstatene.

Også i disse delstatene var det mange delegater å hente, henholdsvis 107 og 143, men også her må hun altså dele med Sanders. Og mens Clinton endte opp med rundt to tredeler av stemmene i Florida, mot cirka én tredel til Sanders, lå seiersmarginen an til å bli mindre i de øvrige statene.

Da 57 prosent var talt opp, var stillingen 53-47 i Clintons favør i Illinois.

Jevnt i Missouri

I Missouri, den minste av delstatene med nominasjonsvalg tirsdag, vippet det mellom de to kandidatene.

De første tallene ga Clinton et lite forsprang, men da 11 prosent av stemmene var talt opp ledet Sanders med 50 prosent mot Clintons 48,1.

Med totalt 71 delegater og et jevnt resultat, er det lite som tyder på at Missouri vil forrykke balansen mellom Clinton og Sanders siden de øvrige statene bidrar altså til at Clinton befester sin lederposisjon på demokratisk side.

– Må ta avgjørelser umiddelbart

Da Clinton talte i Miami tirsdag kveld, var deler av budskapet rettet mot den større kampen som venter etter nominasjonen, kampen om hvem som skal regjere i Det hvite hus de neste fire årene.

Hun sa blant annet at en president må være klar til å ta avgjørelser umiddelbart etter innsettelsen og understreket at jobben som gjøres i Washington, påvirker alle mennesker på kloden.

Hun nevnte ikke Donald Trump ved navn, men sa at en president må sørge for at landet er trygt, stå for positive forandringer og samle landet.

Det ble en god nominasjonstirsdag for Hillary Clinton. Foto: NTB scanpix