Det gamle slagsted og Stiklestad nasjonale kultursenter er ikke tilfeldig valgt som samlingssted når bøndene skal rasle med sablene foran det første jordbruksoppgjøret etter regjeringsskiftet og Sylvi Listhaugs maktovertakelse i Landbruks- og matdepartementet.

Landbruksministeren har kommet med flere kontroversielle utspill siden hun overtok som statsråd, blant annet når det gjelder importvern og ostetoll, arealdisponering, konsesjonsordningen og markedsreguleringsordningen.

Dette er utspill som har provosert hele næringen. Derfor er det er knyttet ekstra stor spenning til vårens jordbruksforhandlinger.

– Ny retning

– Hvis vi ser landbrukspolitikken i Norge over noen tiår har det vært noenlunde enighet om retningen. Ordningene med jordbruksavtale, regulering av markedene og importvernet har stått fast, fremholdt Asbjørn Helland da han innledet til debatt.

Han påpekte at internasjonalt har kraftige motstridende krefter utformet landbrukspolitikken. Nå har denne politikken begynt å gjort seg gjeldende også i Norge.

Fra enkelte parti er det foreslått sterke kutt i overføringene. Det er er reist tvil om tollvernet. Disse partiene sitter nå med regjeringsmakta. Stort sett alle ordninger er satt i spill, usikkerheten er stor, sa Helland.

Får gode råd på veien

Senere får Arne Magnus Aasen, ordfører i Norges Bondelag, ordet for å si litt om hvordan bondelaget sentralt har tenkt å håndtere de krevende forhandlingene. Så blir det litt debatt før Guri Størvold, rådgiver i Zynk, skal innlede om den politiske situasjonen etter valget og gi forsamlingen gode råd på veien mot forhandlingsbordet. Størvold har nordtrøndersk bakgrunn og rådgivningsfirmaet hun representerer har spesialisert seg på «leder- og endringskommunikasjon, posisjonering og omdømme, samfunns- og myndighetskontakt, og medie- og krisekommunikasjon».

Etter at valg og de ordinære årsmøtesakene er unnagjort vil årsmøtet bli lukket. Årsaken til det er rett og slett at bondehæren ønsker å diskutere mulige aksjonsformer i fred og ro.