Ifølge Los Angeles Times ble 209 personer arrestert ved UCLA, der politiet natt til torsdag lokal tid begynte politiet å rive ned barrikadene rundt teltleiren som demonstrantene hadde satt opp. Lyden av sjokkgranater – som eksploderer med blendende lys – kunne høres da politiet rykket inn.

Politiet rev systematisk ned barrikadene av kryssfiner, paller, metallgjerder og søppelkasser. Så begynte de å rive ned telt og kalesjer.

CNN er ett av flere medier som meldte om at det ble avfyrt gummikuler mot demonstrantene. Fra før var det kjent at det ble avfyrt sjokkgranater.

Biden: Må være ro og orden

Studentprotester har ført til sammenstøt mellom demonstranter og politi i store deler av landet.

Totalt er over 2000 personer pågrepet ved 35 ulike universiteter omkring i landet siden de omfattende protestene startet ved Columbia-universitetet i New York 18. april, ifølge en opptelling fra nyhetsbyrået Associated Press.

Torsdag talte president Joe Biden til nasjonen i forbindelse med uroen knyttet til protestene.

Der sa han at han støtter demonstrantenes ytringsfrihet, men var samtidig klokkeklar på at demonstrasjonene må utføres uten vold og ødeleggelser.

– Vi er ikke en autoritær nasjon der vi bringer folk til taushet og knuser avvikende meninger, men vi er heller ikke et lovløst land. Vi er et sivilsamfunn, og ro og orden må råde, sa han på en pressekonferanse i Det hvite hus.

Han ga også klar beskjed om at protestene ikke vil få ham til å endre standpunkt i forbindelse med den betente konflikten i Midtøsten.

– Skam dere

Det var anslått at flere tusen mennesker hadde samlet seg på universitetsområdet ved UCLA. I tillegg til de 300–500 demonstrantene i teltleiren, var det mange støttespillere samlet rundt omkring.

Mens sjokkgranatene smalt og helikoptre raste over, ropte mange demonstranter «Hvor var dere i går kveld?» og «Skam dere».

Det viste til det som skjedde under demonstrasjonene natt til onsdag, der store grupper av motdemonstranter kom til stedet. Da de forsøkte å rive leiren, oppsto det voldelige sammenstøt.

Politiet ventet lenge med å bryte inn og roe gemyttene, noe som har ført til reaksjoner fra en rekke hold. Blant dem som har kritisert politiet, er Californias guvernør Gavin Newsom.

Vist på TV

Politiet gjorde flere forsøk natt til torsdag på å bryte ned barrikadene rundt teltleiren, men ble stoppet av de tallrike demonstrantene. På tredje forsøk lyktes de.

Bilder av politiets framferd ble samtidig vist på TV-kanaler i Midtøsten – både arabiske, israelske og iranske. På et universitet i Bagdad i Irak arrangerte studenter og ansatte torsdag støttedemonstrasjoner for Gaza og de amerikanske studentene.

På Columbia-universitetet i New York, som har vært sentrum for Gaza-protestene, har universitetsledelsen besluttet å stenge universitetsområdet og gå over til digital undervisning resten av semesteret, ifølge NBC News. Onsdag tok politiet seg inn i bygningen som studentene hadde okkupert. Også ved en rekke andre universiteter i USA har det vært trefninger mellom politi og demonstranter.

– Infisert av antisemittisme

Israels president Isaac Herzog kritiserte torsdag demonstrasjonene ved de amerikanske universitetene.

– Vi ser fremtredende akademiske institusjoner, historie-, kultur- og utdanningsinstitusjoner som er infisert av hat og antisemittisme drevet av arroganse og uvitenhet, sa han i en uttalelse.

Uttalelsen kom etter det han kaller «trusler og fiendtligheter» mot jødiske studenter på «universiteter over hele USA». Han mener også at protestene er del av en trend med økende antisemittisme.

– Vi ser med forferdelse på at grusomhetene mot Israel 7. oktober feires og rettferdiggjøres, la han til.