Men for de verdensberømte «The Beach»-øyene gjenstår det flere år med rydding og gjenoppbygging før Phi Phi-øyene igjen kan bli det mest spektakulære reisemålet i Sør-Thailand.

I nærmere tre uker har norsk politi drevet nitid spesialsøk på Phi Phi etter norske og skandinaviske omkomne. Arbeidet er en del av de nordiske spesialsøkene som de pårørende trumfet igjennom i møtet med statsministrene Kjell Magne Bondevik og Göran Persson da de var i Thailand.

- Mens våre svenske kolleger jobber på strendene i Khao Lak og finnene i jungelen på innsiden, har vår oppgave vært Phi Phi. Vi anser oss nå som ferdige. Vi har ikke gjort funn, men har nå kvalitetssikret søkearbeidet som ble gjort i første omgang. Vi har også sikret verdifull dokumentasjon, sier politioverbetjent Håvard Aksnes til Adresseavisen.

Savner to

Det norske søketeamet har finkjemmet deler av den fullstendig maltrakterte ferieperlen med likhunder. Vannbasseng er pumpet tørre, kloakkummer ransaket. Det er også gjort manuelle søk i strategisk utvalgte områder.

Ni nordmenn og et titall andre skandinaver har vært meldt savnet fra Phi Phi.

- Vi har allerede klart å identifisere og sendt hjem flere av de norske omkomne herfra. Vi savner nå konkret to omkomne på Phi Phi, selv om vi har godt håp om ytterligere én identifisering herfra i gruppen av omkomne som fortsatt er kommisjon, sier Aksnes.

Søkte i basseng

Adresseavisen fulgte i går det norske søketeamet på deres siste økt. En av øyas mest travle smågater ble tømt manuelt. Etter tips fra lokalbefolkningen ble det også foretatt søk med dykkere i en bungalow som ble feid på sjøen.

Men verken i handlegaten eller i bungalowen ble det gjort funn i går. Dykkerne kom imidlertid opp med det som kan ha forårsaket tipset fra lokalbefolkningen; nemlig en halv gallionsfigur i naturtro størrelse.

- Vi leter etter alle nasjonaliteter, men vil ikke reise hjem til Norge og se de pårørende i øynene uten å kunne si at vi har gjort alt vi kan. Det mener jeg vi kan nå, sier en drivende svett teamleder Rune S. Nielsen.

Ildsjeler bidrar

Men de norske politifolkene jobber ikke alene i den intense varmen og stikkende lukten. På den forlatte øya er det fortsatt ett knippe av lokalbefolkningen og fastboende skandinaviske ungdommer.

- Vi vet ikke helt hvorfor vi er her ennå. Vi har mistet alt, og det er bare kaos. Men vi kan ikke gi opp og har begynt å rydde litt, sier svenske Jenny Behlin Swedel (27).

Sammen med kjæresten drev hun utleie av dykkerutstyr.

De få backpackerne og dagsturistene som dukker opp på øya, blir umiddelbart - og veldig villig - satt i arbeid av Jenny. I går hadde Kripos-gjengen over et dusin frivillige turisterhender til hjelp i de mekaniske søkene.

- Vi er her litt tilfeldig. Men når vi ser hvordan det ser ut her, går det ikke an å legge seg ned på stranda. Da bruker vi heller ferien vår på å ta i et tak, sier britiske Rachel (22) og Ellie (21).

Tilbake til start

Phi Phi har fra gammelt av vært noe av det mest spektakulære i Sør-Thailand, særlig for backpackerne. I årene etter at Leonardo DiCaprio gjorde øyene udødelig med filmen «The Beach», tok det litt galt av gårde i backpacker-øyne.

Flere store lukshushotell og mange hundre strandbungalower gjorde at det 2. juledag var over 10 000 personer på Phi Phi.

- Sånn som det ser ut her nå, blir det vel et rendyrket backpackersted igjen for mange år. Vanlige turister kan ikke komme her, sukker Jenny.

Ironisk nok har tsnunamien sørget for at Phi Phi er blitt det alle drømmer om og myndighetene reklamerer for:

Foto: STEINAR FUGELSØY