- Men jeg vet ikke om jeg var forberedt på dette her.

Solen er i ferd med å gå ned i havet bak oss. Utenriksminister Jan Petersen står ved inngangen til det som for to uker siden var ferieperlen Blue Village. Nå er idyllen en skremmende rekke med maltrakterte hus, ødelagte strandområder og forvridde palmetrær.

- Det ser ille ut nå. Det må ha sett aldeles forferdelig før oppryddingen begynte. Hele etasjer er vasket vekk, båter skylt langt inn å land og biler satt på hustak, sier Petersen.

Restene av feriestedet, hvor mange nordmenn befant seg da tsunamien traff thailands strender 2. juledag, er siste stopp på Petersens rundtur i katastrofeområdet nord for Phuket.

Reise i ruiner

Det har vært en reise i ruiner og ødeleggelse, og Petersen legger ikke skjul på at inntrykkene er voldsomme.

- Jeg har sett mye. Blant annet på Balkan. Der var det menneskeskapt. Dette er naturens herjinger. De som var her, har vært utsatt for krefter som ingen har kunne beherske.

Rundturen begynte noen timer tidligere i den fattige fiskelandsbyen Ban Nam Khem, nord i Khao Lak-området. Der jevnet tsunamien mesteparten av hjemmene til de 2000 familiene med jorden. Landsbysjef Somkiet fortalte den norske utenriksministeren at over halvparten av de som bodde der trolig er omkommet.

Reiser seg igjen

Men på sin vandring mellom rester av bygninger og hjemløse landsbybeboere, fikk Petersen også se et lokalsamfunn som allerede var i gang med å reise seg fra grushaugene.

Lars Henriksen fra Sarpsborg er blant dem som bidrar til at landsbyen ikke mister motet. For halvannet år siden sto huset til pensjonisten ferdig i landsbyen. Selv var han i Norge på juleferie da katastrofen skjedde. Men nå har han tatt med seg telt og sovepose, bor i jungelen og har satt i gang innsamlingsaksjon hjemme i Norge for å hjelpe sine fattige naboer i gang igjen.

Bare på den knappe uken som har gått siden Adresseavisen første gang besøkte landsbyen, er fremskrittet åpenbart. Men ingen er i tvil om at det langt igjen.

Etter omvisningen, dundrer en kortesje av mopeder og trehjuls motorsykler ned samme vei som Petersen og den norske presseflokken gikk. Det er Thailands mektige statsminister Takshin som er på besøk.

Oppstyret er voldsomt, men Petersen får et kort, men følelseladet møte med Takshin. Han frembringer sine kondolanser og gir uttrykk for den medfølelse Norge har overfor det katastrofeherjede landet.

Takshin på sin side ber om unnskyldning for at norske liv gikk tapt. Han forsikrer også om at Thailand er opptatt av å få de forulykkede nordmennene hjem så fort som mulig når den krevende identifiseringsprosessen er gjennomført.

Petersen imponert

Petersen er glad for forsikringene, men også åpenbart imponert over hvor opptatt statsministeren er av å vise at Thailand vil hjelpe de andre landene som rammet av tsunamien.

- Jeg er også glad for at jeg har fått anledning til å fortelle om den takknemligeheten mange nordmenn føler etter at de fikk omfattende hjelp etter katastrofen, sier Petersen.

Før rundturen startet hadde Petersen møte med norske pårørende som er i Phuket, norske helsearbeidere, frivillige som har bidratt og Kripos sine folk i Thailand.

¿¿Det ser ille ut nå. Det må ha sett aldeles forferdelig før oppryddingen begynte. Hele etasjer er vasket vekk, båter skylt langt inn å land og biler satt på hustak, sier utenriksminister Jan Petersen. Foto: SCANPIX
- Jeg er også glad for at jeg har fått anledning til å fortelle om den takknemligeheten mange nordmenn føler etter at de fikk omfattende hjelp etter katastrofen, sier Jan Petersen. Foto: SCANPIX