Det er andre gang at det sjiamuslimske prestestyret henretter en person som har deltatt i protestene, som nå har vart i nesten tre måneder.

Mannen, som er navngitt som Majidreza Rahnavard, ble hengt i offentlighet i storbyen Mashhad nordøst i landet, ifølge rettsvesenets nettside Mizan. Her står det også at han ble dømt til døden 29. november for å ha drept to sikkerhetsvakter med kniv og skadd fire andre.

De to vaktene deltok i den frivilligbaserte militsen Basij, som under protestene har spilt en sentral rolle i å angripe og pågripe demonstranter. I mange tilfeller har folk strittet imot.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock mener henrettelsene er en måte å skremme demonstrantene på.

– Disse henrettelsene er et åpenbart forsøk på å skremme folk, ikke mot å begå kriminalitet, men kun for å ytre sine meninger på gaten, kun for ønsket om å leve i frihet, sa Baerbock like før EUs utenriksministermøte i Brussel mandag.

EU-sanksjoner

Torsdag i forrige uke henrettet regimet Mohsen Shekari (23), som var dømt til døden for å ha skadd et medlem av sikkerhetsstyrkene med machete og for å ha sperret en gate i Teheran. Henrettelsen har vakt sterke internasjonale reaksjoner, og nå venter nye og hardere reaksjoner fra EU.

Ifølge EUs utenrikssjef Josep Borrell er sanksjonene både en reaksjon på henrettelsene og på at Iran har levert droner til Russland. Han sier sanksjonspakken kommer til å bli meget hard.

– Fredag hadde jeg en lang diskusjon med Irans utenriksminister. Vi diskuterte henrettelser, og jeg uttrykte EUs bekymring og fordømmelse og fortalte om sanksjonene som kommer i dag, sa Borrell i forkant av utenriksministermøtet.

– Iran fortsetter å si at de ikke har levert droner til Russland etter krigens start, og at de ikke planlegger å sende raketter til Russland. La oss nå se, la han til.

Store demonstrasjoner

Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt.

De omfattende aksjonene mot regimet blir omtalt som den største utfordringen mot landets styresett siden den islamske revolusjonen i 1979.

Ifølge den Oslo-baserte organisasjonen Iran Human Rights har minst 488 mennesker blitt drept i demonstrasjonene. Over 18.200 skal være pågrepet.

Henrettelsene av Shekari og av Rahnavard skjer etter dom i revolusjonsdomstolen i Teheran.

Domstolen er blitt gjenstand for kritikk internasjonalt for å ikke la de tiltalte få velge sine egne advokater eller få innsyn i bevisene mot dem.

Både Rahnavard og Shekari ble dømt for «moharebeh», et begrep som betyr å føre krig mot Gud.