Utsendinger fra blant annet EU-land og USA, samt en rekke store næringslivsaktører er onsdag samlet til en stor Ukraina-konferanse i London.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er blant representantene fra om lag 60 land som deltar på møtet, der målet er å sikre midler til gjenoppbyggingen av Ukraina.

– Mobilisering av privat sektor vil være sentralt i gjenoppbyggingen av Ukraina. For å fremme utenlandske investeringer i Ukraina må det internasjonale samfunn tilrettelegge for risikoavlastning. Også her vil Norge bidra, sier Huitfeldt i en pressemelding.

Det er den andre konferansen i sitt slag siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor. Den første ble holdt i Lugano i Sveits i juli i fjor.

Ifølge Verdensbanken vil det koste 14 milliarder dollar (150 milliarder kroner) å gjennomføre reparasjoner som Ukraina nå har umiddelbart behov for.

– Russland må betale

Når det gjelder prisen for en mer oppfattende gjenoppbygging på sikt, anslås den å bli på 441 milliarder dollar (over 4700 milliarder kroner), ifølge en rapport som Verdensbanken har laget sammen med FN, EU og den ukrainske regjeringen.

– La det være klart: Det er Russland som forårsaker ødeleggelsen av Ukraina. Og Russland vil til slutt måtte betale prisen for ødeleggelsen av Ukraina, sa USAs utenriksminister Antony Blinken da han talte på konferansen.

Storbritannias statsminister Rishi Sunak varslet på sin side å opprettholde de harde sanksjonene inntil Russland «gjør opp for seg». Han sa også at beslaglagte russiske verdier skal brukes til å få Ukraina på fote igjen.

Dagligliv og motoffensiv

Konferansen holdes samtidig som Ukraina har startet en motoffensiv for å gjenerobre okkuperte områder øst og sør i landet. Den blir gjennomført med tunge våpen som vestlige land har levert for at Ukraina skal greie å rykke fram.

– Hver dag med russisk aggresjon fører til nye ruiner, tusener på tusener med ødelagte hus, fabrikker som er lagt i grus, og brennmerkede liv, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en videooverført tale på konferansen.

Han mener likevel at tiden er inne for nye investeringer i alt fra teknologi til grønt jordbruk og energi.

Hvis hverdagslivet går videre som normalt i Ukraina, mener han det kan påføre Russland et «ideologisk nederlag».

– Vi beskytter Ukraina, og dermed beskytter vi frihet. Og når vi bygger Ukraina, bygger vi frihet, sa han.

Næringslivet vurderer investeringer

Samtidig som både EU, USA, Tyskland og flere andre land har lovet å gi milliarder av kroner til Ukrainas gjenoppbygging, er det håp om at også det private næringslivet tør å investere i landet.

Toppsjefer fra noen av verdens fremste multinasjonale selskaper deltar på konferansen, og flere av dem har signert en avtale som oppfordrer til handel, investeringer og deling av ekspertise med Ukraina.

Til gjengjeld krever de at landet gjør mer for å bekjempe korrupsjon, samt lar andre land få innsyn i både finanssaker og juss.

De krever også at det gjennomføres markedsliberale reformer som skal sørge for økt konkurranse.

Afrikansk uro

Afrikanske land har uttrykt bekymring for at vestlige land kommer til gi så mye penger til Ukraina at de bryter løftene om å hjelpe dem i kampen mot fattigdom og klimaendringene.

– Krigen i Ukraina røper det sanne ansiktet til stormaktene når det gjelder hva de gjør for Afrika, uttalte en diplomat til nyhetsbyrået AFP tidligere i uka.

– De har sviktet Afrika, la han til.