Politiet som jobber med identifiseringen, kjemper mot tiden og er avhengig av detaljerte opplysninger fra pårørende om de skal lykkes med å identifisere norske katastrofeoffer.

Etter at politiet i går valgte å offentliggjøre navnene på savnede nordmenn i Sørøst-Asia, kommer leder Reidar Nilsen i Kripos sin ID-avdeling i Thailand med følgende henstilling hjem til Norge.

- Nå er det svært viktig at pårørende og familiemedlemmer tar kontakt med sin lokale politimyndighet og hjelper oss med utfyllende opplysninger. Skal vi klare å identifisere de døde, trenger vi hjelp så raskt som mulig, sier Nilsen til Adresseavisen.

Enormt arbeid

Han har god tro på at det skal være mulig å fastslå identiteten til døde nordmenn som ligger på de ulike oppsamlingsplassene for lik i Thailand.

- Teamene begynner å bli innkjørt og jobber raskt. I løpet av en dag skal det være mulig for alle teamene fra de 19 ulike landene å registrere 500 lik. Det betyr at likundersøkelsene kan være ferdig om én–to uker, antyder Nilsen.

Kripos-lederen viser til at de følger Interpols standard, og mener at det skal være mulig å identifisere alle som blir funnet.

Raskere arbeid

Foruten DNA-prøver fra slektninger er politiet er på jakt etter opplysninger om særpreg i kroppsbygning, operasjonssår, tannjournaler, tatoveringer, smykker eller andre ting vedkommende hadde på seg.

- Vi må ha bekreftet treff på DNA, tannstatus eller fingeravtrykk for å fastslå endelig identitet, men tilleggsopplysninger er verdifulle. Vi får raskere svar på vårt søkesystem, om vi har utfyllende opplysninger, forklarer Nilsen.