Mens Barack Obama holdt sin seierstale i Chicago og lovet velgerne en bedre framtid, deltok titusenvis av amerikanere i gatefester over hele landet.

Foran Det hvite hus samlet både svarte og hvite seg for å markere at Bush-æraen er over, mens biler tutet og jublende passasjerer hang ut av vinduene i sentrum av Washington.

Også i andre amerikanske storbyer var gatene stappfulle av glade mennesker, mens festen i New York foregikk på Times Square. Mange var så rørt over den historiske valgseieren at tårene rant.

Samtidig strømmet det inn gratulasjoner fra statsledere over hele verden som nå håper på et bedre og tettere samarbeid med USA.

Lang vei

Selv er Obama tydelig klar over at jobben han har foran seg er steintøff, og han understreker at det kan ta flere år før USA er der han mener landet bør være.

– Veien foran oss er lang. Og den vil bli bratt. Vi når kanskje ikke fram på ett år eller i én presidentperiode. Men Amerika, jeg har aldri hatt større håp enn i kveld om at vi vil komme dit, sa Obama foran de 200.000 menneskene som deltok på valgvaken i Chicago.

Forventningene til Obama er enorme både i USA og verden, men det kan bli vanskelig å innfri dem. Han overtar makten i en tid da USA opplever både finanskrise og store sikkerhetsmessige utfordringer i Irak og Afghanistan.

Rival gratulerte

Også fra rivalen John McCain kom det gratulasjoner.

– Vi har hatt ulike meninger. Men i kveld lover jeg å gjøre alt som står i min makt til å hjelpe ham i disse vanskelige tider, sa McCain på republikanernes valgvake i Arizona. Han oppfordret også alle andre amerikanere til å støtte opp om den nye presidenten.

– Vi er alle amerikanere, ingenting har betydd mer for meg enn det, sa McCain, som selv tok ansvaret for valgnederlaget.

Også Obama understreker at han er alles president, uansett etnisk bakgrunn, politisk overbevisning eller legning.

Valgdagsmålinger viste at Obama greide å lokke til seg stemmer fra en rekke ulike samfunnsgrupper, og at han dermed har fanget opp nye strømninger i samfunnet. Ikke bare vant han overlegent blant afroamerikanere, men også blant ungdom og spansktalende amerikanere.

Samtidig bekrefter en undersøkelse fra CNN at kandidatenes rase hadde lite å si under årets valg.

Valgskred

Obamas seier blir omtalt som et valgskred. Han sikret seg minst 349 av valgmannsstemmene i de ulike delstatene, langt over de 270 han trengte for å vinne. Foreløpige resultater viser at Obama ligger an til å få 52 prosent av stemmene, mens McCain får 47 prosent. Da er over 75 prosent av stemmene talt opp.

Barack Obama vant de viktige vippestatene Ohio og Florida, delstatene som bidro til Demokratenes nederlag i 2000 og 2004.

Han vant også sørstaten Virginia, som ikke har vært vunnet av en demokrat siden 1964, samt Iowa, New Mexico, Nevada og Colorado – alle delstater som George W. Bush vant i 2004.

USA valgte tirsdag også nye politikere til Senatet og Representantenes hus, der Demokratene lyktes med å øke flertallet sitt i begge kamre.

Barack Obama er USAs første afroamerikanske president. Han overtar Det hvite hus 20. januar, men allerede onsdag skulle han begynne å forberede overtakelsen. (

Foto: JASON REED