Det var torsdag ettermiddag at FBI og Europol slo til mot noen av de internasjonale sidene som skjuler seg på det «mørke nettet».

14 land deltok i en koordinert aksjon. Både nabolandene Sverige og Finland deltok, mens Norge sto utenfor.

Stort marked

Onsdag avslørte Adresseavisen at flere norske narkotikanettverk selger kokain, amfetamin, LSD, ecstasy og andre stoffer fra en skjult del av nettet. Adresseavisens kartlegging av dette usynlige norske narkomarkedet viser at nettverk og enkeltpersoner har stått for over 5500 dophandler det siste året, uten innblanding fra norsk politi.

Her leser du dokumentaren «silkeveiene» på Adressa+ (krever innlogging)

Svensk politi klarte torsdag å få tilgang til et kryptomarked som kun rettes mot svenske brukere.

Serveren hvor siden befant seg, lå ikke i Sverige, får Adresseavisen opplyst av kilder som kjenner aksjonen. Serveren ble imidlertid beslaglagt som følge av «Operasjon Onymous». Kryptomarkedet, kjent som Flugsvamp (Fluesopp), hadde over 800 narkotiske stoffer som ble tilbudt svenske brukere da Adresseavisen kartla siden i oktober.

- Helt uakseptabelt

Svensk Kripos, Rikskriminalen, ledet aksjonen som førte til beslagleggelsen av Flugsvamp.

- Dette er helt uakseptabelt ettersom handelen utgjør fare for mange, og fremfor alt unge mennesker, sier Sören Clerton ved Rikskriminalen i en pressemelding fredag.

Under Adresseavisens kartlegging av det levende og svært aktive norske markedet på det såkalte «mørke nettet» gikk det frem om at det er en utpreget oppfatning at politiet ikke har kompetanse til å etterforske kriminaliteten som begås. Adresseavisen har ikke funnet eksempler på vellykkede norske etterforskninger mot narkotikatrafikken på denne skjulte delen av internett. I Sverige medgir Rikskriminalen at det er et komplisert område, på tross av suksessen med å få stengt den sentrale markedsplassen for svensker.

- Det er en utfordring for politiet å bekjempe denne typen kriminalitet, men denne internasjonale samarbeidsaksjonen er en tydelig markering, sier Sören Clerton ved Rikskriminalen.

Foreløpig skal flere personer være pågrepet, men det er ikke avklart om en eventuell bakmann er avslørt.

Norge utenfor

Ifølge amerikanske FBI skal omsetningen på et av de fire-fem beslaglagte markedene ha vært på over 50 millioner norske kroner i måneden.

I tillegg til USA deltok Sverige, Finland, Bulgaria, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Latvia, Litauen, Luxemburg, Nederland, Romania, Spania, Sveits og Storbritannia i «Operasjon Onymous»

Fra norsk Kripos får Adresseavisen bekreftet at norsk politi ikke var involvert i den internasjonale samarbeidsaksjonen.

Svensk Kripos opplyser i den samme pressemeldingen at «vi fortsetter samarbeidet med fokus på å bekjempe markedsplasser som har svenske aktører og som retter seg mot det svenske markedet.»