– En frihandelsavtale mellom Kina og Serbia trer i kraft 1. juli, sier Xi i forbindelse med samtalene mellom han og Serbias president Aleksandar Vucic.

De finner sted i Serbias hovedstad Beograd. Serbia har et godt forhold til Kina, som har investert mye i infrastruktur og tungindustri i landet.

Med den nye avtalen skal Kina importere flere jordbruksprodukter av høy kvalitet fra Serbia. I tillegg skal det legges til rette for hyppigere direktefly mellom de to landene, med ruter fra Beograd til Shanghai og Guangzhou.

– For åtte år siden ble Serbia Kinas første strategiske partner i Sentral- og Øst-Europa. Og i dag er Serbia det første europeiske landet som bygger en skjebne sammen med Kina, som fullt ut reflekterer det spesielle og høye nivået i våre lands forhold, sa Xi.

Vucic: -Taiwan er Kina

– Vi har en klar og enkel holdning når det gjelder Kinas territorielle integritet. Ja, Taiwan er Kina, sa Serbias Vucic da han mottok Xi.

Han beskrev Xi som en «jernkledd» venn og omtalte møtet som historisk da det åpnet veien for et enda tettere bånd.

– I dag skriver vi historie, selv om det for mange ikke virker sånn. Vi takker president Xi. Han har ikke vært i Europa på fem år, og han har igjen valgt vårt lille Serbia, sa Vucic.

Formelt ønsker Serbia å slutte seg til EU, men noen av avtalene som ble inngått onsdag, som frihandelsavtalen, er ikke i tråd med EUs vilkår for medlemskap.

Videre til Ungarn

Xi er bare en svipptur innom Serbia og reiser videre til Ungarn senere onsdag. Ungarn er også blant de landene som regnes som venner av Kina.

Tirsdag var Xi på besøk i Frankrike hvor han blant diskuterte en løsning på utfordringen knyttet til Irans atomprogram sammen med president Emmanuel Macron.

Det to presidentene tok også til orde for en konkret tostatsløsning for Israel og palestinerne.