Etter at fordelingen av 120.000 asylsøkere ble tvunget gjennom tirsdag, konsentrerte EUs stats- og regjeringssjefer seg om mindre kontroversielle tiltak mot flyktningkrisen onsdag kveld.

– Stemningen var bedre enn antatt, slo EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker fast etter en nesten sju timer lang diskusjon.

Lederne ble som ventet enige om at det trengs mer støtte til flyktningene i Syrias nærområder slik at tilstrømmingen til Europa kan stagges.

Etter at det ble kjent at europeisk støtte til Verdens matvareprogram WFP er blitt kuttet i år, lovet landene å styrke bidragene til FN-programmer i området med minst 1 milliard euro.

Videre tar de 28 topplederne til orde for å bistå Libanon, Jordan og Tyrkia gjennom en «betydelig styrking» av et støttefond. Den politiske dialogen med Tyrkia skal «styrkes på alle nivåer».

Grensekontroll

EU-president Donald Tusk minner om at Syria har åtte millioner på flukt i eget land og fire millioner på flukt i naboland.

– Vi har ikke sett den største bølgen ennå, tror Tusk om flyktningkrisen.

Tusk fremholder at EU-lederne er enige om å få oppført de første registreringssentrene langs Unionens yttergrenser i sør innen utgangen av november. Sentrene skal sørge for bedre kontroll med dem som kommer og lette trykket på Italia og Hellas.

Bedre grensekontroll er avgjørende, understreker Tusk.

– Det må bli slutt på dagens kaos på grensene. Skikkelig kontroll med grensene er vårt felles ansvar, sier han til pressen og mener det handler om Schengen-samarbeidets fremtid.

– Vi er enige om at vi ikke kan fortsette som før. Uten å endre dagens mønster vil Schengen kun finnes i teorien, sier Tusk.

– Sober debatt

Tonen på toppmøtet skal ha vært mer konstruktiv enn dagen før, da Slovakia, Ungarn, Tsjekkia og Romania ble overkjørt for å få vedtatt en asyldugnad. Onsdag ble det meldt om «energisk diskusjon», men ifølge Tusk med positivt fortegn.

– En god og sober debatt, konkluderer Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Det finnes ingen fiendtlighet eller uforsonlighet, fremholder svenske Stefan Löfven ifølge TT.

Uker med hard ordbruk og debatt om håndteringen av flyktningkrisen virker uansett å ha tært på samholdet i EU. Og bråket om asyldugnaden er ikke over. Slovakia motsetter seg fortsatt tiltaket, og statsminister Robert Fico truer med å ta det til EU-domstolen.