Heltente partiledere skapte god underholdning i valgkampens første partilederdebatt tirsdag kved. Når sju, vanligvis taletrengte, politikere slåss om oppmerksomheten, er det ikke alltid den som snakker mest som gjør den beste debatten.

Erna Solberg fikk en dårlig oppladning gjennom NRKs konfrontasjon på formuesskatten. Innslaget på Dagsrevyen var en katastrofe for Høyre-lederen. Heldig for henne da, at hun fikk rikelig anledning til å følge opp temaet i partilederdebatten. Normalt tjener både Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet på skattedebatt. Men Høyre opplever et hardere kjør enn noen gang de siste månedene når det gjelder formuesskatten.

Det er nesten umulig å vinne en TV-debatt uten humor og selvironi, eller en viss porsjon varme. Sammenlignet med duellen mot Erna Solberg i TV2 i forrige uke, var rollene nærmest byttet om. Jens Stoltenberg var mye mer på hogget, også med humor og snert. Det gjorde ham til en naturlig autoritet i panelet. Erna Solberg har funnet en stil som passer henne, og er best når hun utfordrer og tar tak i svakheter og mangler i skole- og helsesektor.

Morsomst av alle var KrF-leder Knut Arild Hareide. Med humor og selvironi klarte han å skape seg rom i debatten. Venstre-leder Trine Skei Grande fulgte opp en god Venstre-tradisjon ved å si mye på kort tid. Hun leverer et kompakt budskap som er tydelig og gjenkjennelig på hva som er Venstres viktigste saker. Siv Jensen markerer godt at Fremskrittspartiet er det eneste partiet som skiller seg ut og står for en helt annen politikk enn de andre partiene på flere områder.

Det klart svakeste leddet i debatten er Senterpartiets Liv Signe Navarsete. Med unntak av angrepene mot KrF, som ser ut til å være en slags hovedsatsing fra Navarsete i denne valgkampen, faller hun utenfor.

Debatten viste klart at det er Jens Stoltenberg som bærer det rødgrønne prosjektet. SV-leder Audun Lysbakken sliter med alt som er ugjort etter at SV har sittet åtte år i regjering. Navarsete har nok med sitt eget parti.

På borgerlig side ser vi hvilke store forhandlingsoppgaver de fire partiene får dersom de skal danne regjering sammen. Handlingsregelen, oljeboring i Lofoten, bompenger, mange store og tunge saker mangler konklusjoner. Dette får vi høre mer om de neste ukene.