Postdoktor Tor Georg Jakobsen ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU er Adresseavisens valgekspert i løpet av valgnatta. Han tar et lite tilbakeblikk på årets valgkamp.

1. Hvordan vil du oppsummere årets valgkamp?

Det har vært en relativt kjedelig valgkamp uten de helt store sakene. Mangelen på store valgkampsaker har hindret småpartier i å kunne hevde seg i saker der de ofte har klare standpunkt. Dermed er det naturlig at Høyre og Arbeiderpartiet gjør det best fordi det er de partiene som er best tjent med at relativt lite skjer i valgkampen.

2. Hvilket øyeblikk husker du best?

Da Per Sandberg og Michael von Tetzschner braket sammen i full krangel på TV2, mens Raja ble stående i midten og forsøkte å roe ned.

3. Hva er det pinligste fra valgkampen?

Carl I. Hagens kravliste for at Fremskrittspartiet skal gå inn i regjering kan tilsynelatende virke uheldig foran eventuelle regjeringsforhandlinger Men et lite forbehold om at dette er god gammel Hagen-strategi for å styrke Frp i forhandlingene.

4. Hvor stor valgdeltakelse tror du vi får i år?

70-75 prosent, på ene siden er det grunn til å tro på lav valgdeltakelse pga mangel på hete valglampsaker og relativ stor ledelse for den borgelige blokken. På den andre siden er det blitt mer og mer populært med forhåndsstemning, så vi kan anta at det blir i nedre skikt av hva som er normalt.

5. Hvem har gjort positivt inntrykk under debattene?

Etter min mening har media en del av skylden for overdreven fokus på Solberg og Stoltenberg, mens andre politikere uten å ha skyld i dette selv havner litt i skyggen av disse. Siv Jensen gjør det som regel bra, mens Hareide har imponert på slutten.

6. Hvilket parti tror du blir den store overraskelsen?

Historisk sett har Arbeiderpartiet og Senterpartiet en tendens til å gjøre det noe bedre ved valg enn i målinger, og vi har allerede sett en tendens til at Ap gjør det bedre enn man trodde for noen uker siden. Høyre vil naturlig nok ikke nå samme høye tall som på tidligere målinger.