Bakteriologer ved SINTEF frykter nå spredning av de farlige bakteriene, blant annet gule stafylokokker, på sykehus og legekontorer rundt om i landet, skriver Dagsavisen.

– Flere hundre personer fra Skandinavia ble smittet av bakterier som er svært motstandsdyktige mot antibiotika. Vi er bekymret for at bakteriefloraen skal spre seg når disse pasientene viderebehandles ved sykehus og helsestasjoner, sier lege og bakteriolog Jim Sundström ved SINTEF Helse til ANB.

Sundström har selv nettopp vært i Thailand der SINTEF har tatt prøver av skandinaviske pasienter og påvist bakterier som er svært sjeldne og vanskelige å bekjempe.

Blant bakteriene som pasienter har brakt med seg til Norge, er eromonas, som bare sjelden finnes hos hiv-pasienter, og MRSA-bakterien, som er bedre kjent som gule stafylokokker.

Sundström forteller at farlige bakterier fikk fritt spillerom i den første tiden etter flodbølgekatastrofen fordi sykehusene i Thailand var overbelastet.

Bakteriene er også svært motstandsdyktige fordi thailandske sykehus bruker svært mye antibiotika.

Nasjonalt folkehelseinstitutt mener likevel at Norge er godt rustet til å stå imot bakteriefloraen som kom til landet. Det kom ikke overraskende at ofrene brakte med seg sjeldne og farlige bakterier, selv om antall ofre var høyere enn ventet.

Helsefare. Hjelpemannskaper i Thailand bruker munnbind og hansker for å unngå smitte. Foto: STEINAR FUGELSØY